BAE Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik Yayınlandı
23 Temmuz Pazar günü yayınlanan Resmi Gazetede Türkiye Cumhuriyeti İle Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti
Hakkında Yönetmelik yer aldı.
Yönetmelik ile Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının 7 nci Faslında düzenlenen “Menşeli Eşya” Kavramının Tanımı ve İdari İşbirliği Yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemesi amaçlanıyor.
İkili Menşe Kümülasyonu
Anlaşma kapsamında tercihli rejimden yararlanmaya ehil bir nihai ürünün içerisine dahil edilen diğer Taraf ülke menşeli girdiler, nihai ürünün elde edildiği Taraf ülke menşeli kabul ediliyor. Nihai ürünün elde edildiği ihracatçı Taraf ülkede gerçekleştirilen işçilik veya işlemlerin Yetersiz işçilik veya işlem başlığında belirtilenlerin işlemleri ötesine geçmiş olması şartıyla söz konusu girdilerin yeterli işçilik veya işlemden geçmiş olmaları gerekmiyor.
Bir Taraf ülkede yapılan bir imalat işleminde, sadece diğer Taraf ülke menşeli girdiler kümülasyona tâbi tutulabilir. Söz konusu işlemde, menşeli olmayan girdilerin de kullanılması halinde bunların, Yönetmelik eklerinden EK-II veya EK-II (a)’da yer alan listede belirtilen şartlar uyarınca yeterli derecede işçilik veya işlem görmesi gerekiyor.
Aksesuarlar, Yedek Parçalar Ve Aksam
Bir teçhizatın, makinenin, aletin veya aracın parçası beraberinde teslim edilen, normal bir teçhizatın parçası olan ve eşyaya alışılagelmiş olan ve onun fiyatına dahil edilmiş bulunan veya ayrıca fatura edilmemiş olan aksesuarlar, yedek parçalar ve aksam, söz konusu teçhizat, makine, alet veya araç içinde mütalaa ediliyor ve ürünün menşeini tespitte dikkate alınmıyor.
Bir ürünün Yönetmelik ekinde yer alan EK-II veya EK-II (a) uyarınca, azami bir menşeli olmayan girdi kıymetine tabi olduğu hallerde, menşeli olmayan girdilerin kıymetinin hesaplanmasının hedeflendiği durumlar dışında, bu başlıktaki ilk paragrafta belirtilen aksesuarlar, yedek parçalar ve aksamlar ürünün menşeinin belirlenmesinde dikkate alınmıyor.
Setler
Armonize Sistemin 3 sayılı Genel Yorum Kuralında tanımlandığı şekilde setler, kendisini meydana getiren ürünlerin tamamı menşeli olduğunda menşeli olarak kabul ediliyor. Ancak, bir set menşeli ve menşeli olmayan ürünlerden oluştuğunda, menşeli olmayan ürünlerin kıymeti, setin fabrika çıkış fiyatının %15’ini aşmıyorsa, set bir bütün olarak menşeli olarak kabul ediliyor.
Etkisiz Unsurlar
Bir ürünün menşeli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla, imalatında kullanılabilecek;
– Enerji ve yakıt,
– Tesis ve teçhizat,
– Makine ve aletler,
– Ürünün nihai bileşimine dahil edilmeyen ve dahil edilmesi amaçlanmayan, bir eşyanın incelenmesinde, test edilmesinde veya üretiminde kullanılan her türlü diğer malzemenin,
menşei dikkate alınmıyor..
Menşe İspat Belgeleri
BAE menşeli ürünler, Türkiye’ye ithal edilmeleri esnasında aşağıdaki belgelerden birinin ibrazı üzerine Anlaşmadan yararlanırlar:
– Bir örneği EK-III’te yer alan TR-UAE Menşe İspat Belgesi.
– Metni EK-IV’te yer alan Menşe Beyanı.
– Elektronik veri değişim sistemiyle düzenlenecek elektronik TR-UAE Menşe İspat Belgesi.
Yönetmelik 01.09.2023 tarihinden yürürlüğe giriyor.
Resmi Gazete için tıklayınız.