Batı Akdeniz İhracatçılarının İlk Hedefi 1 Milyar Dolar
Nisan ayındaki bu gerilemede maden ve metaller sektörü, ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü ile demir ve demir dışı metaller sektörünün ihracat rakamlarında yaşanan kayıpların etkili olduğu değerlendiriliyor. Bu gerilemeye rağmen bölge ihracatının 200 milyon doların üzerine çıkması ihracatçılara ümit verdi.
Sektör bazında değerlendirildiğinde yaş meyve sebze sektörü 77,9 milyon dolar ile 2022 yılı Nisan ayına kıyasla ihracatını yüzde 10,58 oranında artırdı. Maden ve metaller sektörüne bakıldığında doğaltaş ağırlıklı ihracat rakamlarının 36 milyon Dolara ulaştı. Yüzde 32 oranındaki kayba rağmen, geçen hafta gerçekleşen Marble İzmir Fuarı’nda özellikle Çinli alıcıların Türk doğaltaşına olan ilgisi sektörün geleceği adına olumlu karşılandı. Covit ve salgına bağlı karantina önlemleri nedeniyle Çinli doğaltaş ithalatçılarının Türkiye’den ithalat yapamaması ihracat rakamlarını olumsuz etkilemişti. Önümüzdeki dönemde doğaltaş ihracatının ivme kazanması ve süreç içerisinde rakamların eski günlerine dönmesi bekleniyor.
Nisan ayında en fazla ihracatı gerçekleştiren üçüncü sektör yüzde 24,67 oranında gerileme ve 24 milyon 464 bin 260 Dolar ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü oldu. Dördüncü sırada yer alan Kimya sektörü ise yüzde 1,43 oranında kayıpla 21,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdi. Beşinci sırada yer alan demir ve demir dışı metaller sektörü ise yüzde 65,88 oranında kayıpla 7,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Nisan ayında Batı Akdeniz Bölgesinden Rusya’ya yüzde 61,51 oranında rekor artışla 19,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bölge ihracatında yüze 10’a varan payla ilk sırada yer alan Rusya’yı 16,3 milyon dolar ihracatla Çin izledi. Çin pazarında yaşanan kayıp bu dönemde de sürdü. Üçüncü sırada ise Rusya gibi rekor bir ihracatın gerçekleştiği Ukrayna yer aldı. Ukrayna’ya ihracat yüzde 54,14 oranında artış göstererek, 14,8 milyon dolar oldu. Böylece Rusya ve Ukrayna’ya gerçekleşen ihracat Nisan ayında Bölge ihracatının yüzde 15’ine ulaştı. Listenin dördüncü sırasında yüzde 12,88 oranında kayıp ve 13,6 milyon dolar ile Romanya, beşinci sırada ise yüzde 19,07 oranında gerileme ve 12,4 milyon dolar ihracatla Almanya yer aldı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Çavuşoğlu Bölge ihracatını artırmak ve yeni pazarlarda tüm sektörlerle var olmak için aralıksız çalıştıklarını ifade etti. Bu çerçevede Nisan ayının son haftasında 86 firmamız ile Marble İzmir Fuarı’na katıldıklarını aktaran Çavuşoğlu Haziran ayında da gıda sektörünün ihracatını daha da artırmak için İngiltere’ye ticaret heyeti düzenleyeceklerini belirtti. Yaş meyve sebze, gıda, doğaltaş ve maden sektörlerinin ihracatını artırmak için başlattıkları yeni URGE Projelerinde de ihtiyaç analizleri çalışması için hazırlıkların sürdüğü bilgisini paylaşan Çavuşoğlu firmaların ihtiyaçlarının belirlenmesinin ardından bu üç sektörde yurt dışı pazarlama heyeti çalışmaları başlatacaklarını ifade etti.