Firmaların E-İhracat Beyanında Dikkat Etmesi Gerekenler
Yazıda, Ticaret Bakanlığı olarak 21. Yüzyılda çağın getirdiği teknolojik ilerleme ile birlikte, dünya genelinde gerçekleşen dijital dönüşüm ve küresel ticaretteki değişen ihtiyaçlar doğrultusunda e-ticaret ekosisteminin güncel ve dinamik ihtiyaçlarının yakından takip edildiği ifade edildi.
Bu bağlamda, dünyada hızla yükselmekte olan sınır ötesi e-ticaret pazarında Türk ihracatçılarının etkin bir şekilde rol almasına öncülük etmek ve Türkiye e-ihracatının genel ihracat içindeki payının yüzde 10’a çıkarılmasını sağlamak amacıyla 5986 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile E-İhracat Desteklerinin hayata geçirildiği anımsatıldı.
Bu kapsamda, ihracatçıların söz konusu desteklerden faydalanabilmeleri için “Yararlanıcılar e-ihracattan ne anlamalıdır?” ve “E-ihracat işlemlerini nasıl beyan etmelidir?” konusunda gelebilecek soruları cevaplandırmak üzere İhracat Genel Müdürlüğünce hazırlanan 5986 Sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar Kapsamında E-ihracat Beyan Kılavuzuna yer verildi.
Diğer taraftan, Bakanlıkça gerçekleştirilen yurt dışı ziyaretlerde, yurt dışında zincir mağazaları bulunan çok kanallı (fiziksel/online satışı bulunan) markaların satışlarının Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) satış modülü üzerinden yapıldığının gözlemlendiği aktarıldı.
E-ihracat Beyan Kılavuzunda da belirtildiği üzere, bayilik sistemi yurt dışı bağlantılı çok kanallı satış modeline veya çok uluslu şirketlerin farklı ülkeler üzerindeki dış ticaret işlemlerine (özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe) sahip firmaların, yurt dışı sipariş ve çıkışlarını ERP (Enterprise Resource Planning) üzerinden yapmaları durumunda 5178 kodlu “Bu ithalat/ihracat elektronik ticaret (e-ticaret) midir?” sorusuna “EVET” cevabının verilmesi ve Sipariş Türü Kodunu “1” olarak beyan edilmesi gerektiği, ayrıca; zincir mağazaların yurt dışında e-ticaret kanallarında gümrük beyannamesi yoluyla satışı varsa ve konsinye ihracat modeli ile satış gerçekleştiriliyorsa GB’de aynı şekilde 5178 kodlu soruya “EVET” cevabının verilmesi ancak sipariş kodu alanının 3 olarak işaretlenmesi gerektiği belirtildi.
Öte yandan, yurtdışındaki e-ticaret kanallarına yönelik bu tür çıkışların BGB’de muhakkak ET olarak beyan edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, ERP sistemi üzerinden sipariş alan ihracatçı firmaların (Marka ve TURQUALITY® Programındaki firmalar dahil) ihracat işlemlerinde beyanı doğru yapmaları gerektiği bildirildi.
E-İhracat Beyan Kılavuzu için tıklayınız.