Kayıt Belgesi Başvurusu
Yazıda, Gümrük Müşavir Derneklerinin 19.01.2023 tarihli yazısına atıfla, Kıymet kriterli gözetim uygulamasına ilişkin 2019/1 sayılı Genelge hükümlerinin, kayıt belgesine tabi işlemlerde de uygulanmasına ilişkin yazının incelendiği belirtildi.
Konuya ilişkin olarak İthalat Genel Müdürlüğü’nün 21.02.2023 tarihli yazısında, tekstil, konfeksiyon ve deri ürünleri ithalatının 25.12.2020 tarihli ve 31345 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2020/9) çerçevesinde kayda alınmakta olduğu, anılan Tebliğ çerçevesinde İthalatçı Bilgi Formu’nun ilk başvuruda arandığı ve her takvim yılında yenilenmesi gerektiği, yine İhracatçı Kayıt Formu’nun ilk başvuruda arandığı ve bir yıl süre ile geçerli olduğu, ithalatçının Kayıt Belgesi başvurusunda bulunabilmesi için söz konusu şartları yerine getirmesi gerektiği belirtildi.
2020/9 sayılı Tebliğ kapsamında ithalatçının geçerli bir İhracatçı Kayıt Formu bulunsun ya da bulunmasın, geriye yönelik olarak Kayıt Belgesi düzenlenmesinin mümkün bulunmadığı, bahse konu cari işlem esnasında beyannamenin onaylanması öncesinde, gerekli şartları taşıyan ithalatçıların anılan Tebliğ kapsamında Kayıt Belgesine başvurmasının Gözetim Belgesinde de olduğu gibi mümkün bulunduğu ifade edildi.
Söz konusu durumun sonradan kontrol neticesinde ortaya çıkması durumunda ise, Gümrük Yönetmeliğinin 181. maddesinin 10. fıkrasında yer alan “Denetime ilişkin belgeler veya bu belgeler yerine geçen bilgilerin beyannamede yer almadığının, beyannamenin kapatılmasından veya eşyanın tesliminden sonra yapılan kontroller neticesinde anlaşılması durumunda ilgili kurum bilgilendirilir.” hükmü uyarınca, ithalatçının Kayıt Belgesi başvurusunda bulunma imkanı olmadığı bildirildi.