Motorlu Kara Taşıtlarında Kullanılan İnvertörler ÜGD Tebliğine Tabi Tutulacak
İGMD’nin yazısında 31 Aralık 2022 tarih ve 32060 sayılı 4 üncü Mükerrer Resmi gazetede 2023/9 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği bazı değişikliklere uğrayarak yürürlüğe girdiği, daha önce yürürlükte bulunan Mülga 2022/9 sayılı ÜGD Tebliğinde 85 04 40 GTİP de sınıflandırılan İnvertörlerde “Motorlu Kara Taşıtlarında kullanılanlar hariç” adı altında bir açıklama ile ÜGD Tebliğinden muafiyete tabi tutulduğu, ancak, 2023 yılında yapılan GTİP korelasyonu nedeniyle değişikliğe uğradığı ve 2023/9 sayılı ÜGD Tebliği listelerde söz konusu ifadeye rastlanılmadığı belirtildi.
Taleplerden anlaşıldığı üzere, Motorlu Kara Taşıtlarında kullanılan 85 04 40 GTİP de değerlendirilen İnvertörlerin 2023/9 sayılı ÜGD tebliğinden hariç tutulup tutulmadığı konusunda bir tereddüt oluştuğu ve konunun açıklığa kavuşturulması gerektiği bildirildi.
Yazıda, İGMD’nin 14 Mart 2023 tarihli yazısına atıfla, 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu‘nun 4 üncü maddesinin “Ürünlerin, teknik düzenlemesine uygun olması zorunludur.” hükmünü ve 5 inci maddesi “Ürünün güvenli olması zorunludur.” hükmünü amir olduğu belirtildi. Bu çerçevede, Türkiye piyasasına arz edilecek ürünün güvenli ve ilgili mevzuatına uygun olması gerektiği iletildi. Mezkûr Kanun’un Geçici Maddesinin ikinci fıkrası kapsamında dış ticarete konu ürünlerin uygunluk denetimlerine yönelik 14/9/2022 tarihli ve 6038 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı hükümleri uygulandığı aktarıldı.
Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararının 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının a) bendi kapsamında “ürünlere ilişkin teknik mevzuatı dış ticarete uyarlamaya, diğer yetkili kuruluşlarla işbirliği halinde dış ticarette uygulamaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye” mezkûr fıkranın, b) bendi kapsamında “dış ticarete konu ürünlerin teknik düzenlemesine veya genel ürün güvenliği mevzuatına uygun olup olmadığına ilişkin denetim yapmaya ve yaptırmaya” Ticaret Bakanlığının yetkili kılındığı ifade edildi.
Bu çerçevede her sene güncellenerek yayımlanan ürün güvenliği ve denetimi tebliğleri çerçevesinde ithal edilmek istenen ürünlere yönelik ürün güvenliği denetimlerinin Ticaret Bakanlığınca icra edildiği iletildi. Söz konusu denetimler kapsamında ithal edilmek istenen ürünlerin Türkiye’deki mer’i mevzuat hükümlerine uygunluğunun denetlendiği belirtildi.
İthalatta ürün güvenliği denetimlerinin; vatandaşların ve sanayicilerin güvenli ve mevzuata uygun ürün kullanabilmesini sağlamak, haksız rekabeti önlemek, güvenli ve mevzuata uygun ürün üreten ve ithal eden firmaları korumak, insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevrenin korunmasını sağlamak amaçlarıyla icra edildiği belirtildi. Bahse konu denetimlerin, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden tamamen elektronik ortamda yapılan başvurular aracılığıyla yürütüldüğü aktarıldı. Söz konusu başvuruların risk değerlendirmesine tabi olarak denetime yönlendirilebildiği ifade edildi.
Bahse konu GTİP’in mevzuat çalışmalarında değerlendirildiği ve “motorlu kara taşıtları hariç” ifadesinin çıkartıldığı belirtildi. İlgili GTİP’lerin Tebliğ’de de belirtildiği gibi, Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik (LVD) ve Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (EMC) kapsamı ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulduğu bildirildi.