Samsun’da Yatırım ve İhracat Zirvesi Yapıldı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da panelist olarak katıldığı zirvede gün boyu süren paneller düzenlendi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (Samsun TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin de açılış konuşmacısı olarak bulunduğu zirveyi kamu, özel sektör, meslek örgütleri ve iş insanları yakından takip etti.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş yaptığı açılış konuşmasında, “İstanbul Sanayi Odası İmalata Dayalı İhracat İklim Endeksi 2022 Mayıs ayından itibaren en yüksek oranına ulaşmış, zaten son üç aydır 50 eşik değeri üzerinde zaten seyrediyordu. Bugün de 53,1 olarak son bir yılın en yüksek rakamına ulaşmıştır. Bu bize bir şey söylüyor, yılın ikinci yarısını aslında çok daha önemli, hızlı bir büyümeyle geçireceğimizi işaret ediyor.” dedi. Bakan Muş ihracatta alınan payın yüzde1’e, hizmet ihracatında alınan payın da yüzde 1,27 ulaştığını aktardı. Bakanlık olarak bütün ihracatçıların karşılaştığı sorunların çözümü, özellikle onları teşvik etmek, işlerini kolaylaştırmak için gerekli kararları hızlı bir şekilde aldıklarını ifade eden Muş, ekonominin lokomotifi olan ihracata yönelik her yatırımın aynı zamanda Türkiye’nin üretimine, ticaretine, istihdamına katkı anlamına geldiğini söyledi.
İhracatçıların ve sanayicilerin en önemli sorunlarının finansmana erişim ile vade sorunları olduğuna işaret eden Muş, “2022 yılında İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) faaliyetlere geçti. İGE AŞ kredibilitesi olan ancak teminat sorunu yaşayan firmalara, KOBİ’lerimiz başta olmak üzere tüm ihracatçılarımız için finansmana erişimi kolaylaştırdı, kolaylaştırıyor. Bu kapsamda İGE AŞ tarafından ihracatçılarımızın toplam 33,4 milyar liralık kredisine de kefalet sağlandı” ifadelerini kullandı.
Bakan Muş, Türk Eximbank ile İGE AŞ arasında geçen yıl bir protokol imzaladığını hatırlatarak, bu sayede firmaların ihracat desteklerinden yararlanmak için zamandan kaynaklı finansman yükünden kurtulduklarına işaret etti.
Mal ihracatı kadar hizmet ihracatını da önemsediklerini, bunun için Bakanlık içinde kurdukları genel müdürlüğün faaliyetlere başladığını aktaran Muş, “2023 yılında 100 milyar doların üzerinde bir hizmet ihracatı rakamına da ülke olarak ulaşmayı hedefliyoruz. Bütün bunların aslında Türkiye’nin cari açık konusuna önemli bir katkı sağlayacağından da şüphe duymuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Samsun’un önemli bir üretim ve ihracat merkezi olmasını arzu ettiklerini vurgulayan Bakan Muş, “Samsun’a bu zirveden sonra önemli yatırımlar geleceğine de eminim. Organize sanayi bölgeleri var, onların büyüklüklerini ciddi bir ölçeğe ulaştıracak, çok uzun sürmez, kısa bir zaman içinde ölçü olarak da çok büyük organize sanayi bölgeleri burada oluşacaktır, göreceksiniz. Çok büyük ölçekli yatırım yapmak isteyen şirketlerin arazi ve arsayla alakalı herhangi bir sorunu olmayacağını ifade etmek isterim. Burada yatırım yapmak isteyen her bir sanayici her bir üretici her bir ihracatçı rahat bir şekilde buraya gelebilir. Onun yatırımı bizim şehir olarak yatırımımızdır, birebir süreçlerini takip etmek de bizim temel görevimizdir.” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında Oda ve Borsa’nın Samsun’u en iyi şekilde temsil ettiğine vurgu yaparak, “Ben onlarla iftihar ediyorum. Her ikisi de akredite. Yani 5 yıldızlı Oda ve Borsa. Avrupa standardında hizmet sunuyorlar. Müteşebbisin tüm sorunlarını dile getiriyor, çözüm üretiyorlar. Odamızı ve Borsamızı, başkanlarımızı, yönetimlerini, meclislerini ve genel sekreterlerini kutluyorum” dedi.
Samsun’un Türkiye ihracatındaki payının, binde 6’lardan önce yüzde 1’e, sonra daha da yukarılara çıkacağına inandığını belirten Hisarcıklıoğlu “Samsunlu sanayicilerimiz için yeni üretim ve ihracat merkezi olacak Samsun Yeni Organize Sanayi Bölgesinin genişletilmesine yönelik yer tahsisini tamamladı. Yıllardır beklediğimiz bu yatırımın gerçekleşmesini sağladı. Faaliyette olan 5 OSB’sinin yanında faaliyete geçecek ilave 4 OSB’si ile Samsun, bölgenin ve ülkemizin çok önemli ve yıldızı parlayan bir yatırım merkezi haline geldi.” dedi.
Zirvede konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, “Küresel dünyanın ticaret ve finansal kurallarının değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Covid salgınıyla şöyle bir hatırlayalım, tedarik zincirinin artan önemini gördük, tek kaynağa bağlı olmanın risklerini gördük, ivme kazanan bir dijital dönüşüm sürecini gördük. Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber gıda ve enerjinin hayatımızdaki önemini daha fazla görmeye başladık. Enerji demişken Avrupa Birliği çevrelerinde bile kapı dışı ettiğimiz kömürün tekrar hayatımıza girdiği, nükleerin bile yeşil enerji olarak tekrar tanımlandığı ironik bir süreci beraber yaşıyoruz. Böylesi bir küresel ortamda, değişen güç dengelerinin merkezinde hem batı ile hem de doğu ile olan ilişkilerini sürdüren Türkiye, bir taraftan da başta Asya ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere yeni hedef pazarları radarına daha fazla almış durumda.” İfadelerini kullandı.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe konuşmasında “Türkiye artık üretimde marka ülkelerin başında geliyor. Dünyanın hemen her ülkesine ihracat yapan bir Türkiye var. Geçen yılı 254 milyar dolarla rekor bir ihracat rakamı ile kapattık. Şayet paritenin olumsuz etkisi olmasaydı, geçen yıl ihracatımız 270 milyar dolara taşınabilecekti. Bu yıl ilk 4 ayı geride bıraktık ve bu dönemde 89 milyar dolarla ihracata imza attık.” değerlendirmesinde bulundu.