Türkiye’nin 1000 İhracatçı Listesi’nin İlk 3’ü Otomotiv Sektöründen
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu ile 2020 İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, TİM Başkanı İsmail Gülle ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Kurulda, TİM “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020 Prestij Kitabı”nın da tanıtımını gerçekleştirdi ve yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
Erdoğan, ilk 10 şampiyona ödüllerini takdim etti
Genel Kurul ve ödül törenine; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İlk 1000 İhracatçı firma temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernek ve ilgili paydaş kurumların Başkanları, TİM Delegeleri, İhracatçı Birliklerinin Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ve Delegeleri ile TİM Konsey Üyeleri katıldı.
Türkiye’de 2020 yılında en fazla ihracat yapan ilk 10 firmaya ödülleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştirerek ödül alan ilk 10 şirket sırasıyla; Ford Otomotiv Sanayi, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, Vestel Ticaret, Kibar Dış Ticaret, Arçelik, TGS Dış Ticaret, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları, Türkiye Petrol Rafinerileri ve Mercedes-Benz Türk oldu. Törende ayrıca 28 sektörün en fazla ihracat yapan şampiyonlarının ödülleri de Bakanlar ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından takdim edildi.
“Yeşil dönüşüm çalışmalarının takipçisi olacağız”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“İhraç pazarımız olan küresel ekonomilerin, yeşil dönüşüm için bir dizi bağlayıcı çalışmalar yaptığını görüyoruz. Bunların arasında bizi en fazla etkileyecek düzenleme, hiç şüphesiz Avrupa Yeşil Mutabakatı… Ticaret Bakanlığımızın hazırladığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesinde bizler de ihracat ailesi olarak sürece en üst düzey katkıyı sunuyoruz. Bu kapsamda “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek” mottosuyla TİM Kadın Konseyimizle hazırladığımız TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planı yol haritamızı kamuoyu ile paylaştık. Eylem planımızdaki 12 hedefimizden ilki olan TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi’ni hayata geçirdik. İnşallah tüm sektörlerimizle birlikte, adım adım eylem planımızı uygulayarak yeşil dönüşüm çalışmalarının takipçisi olacağız. Genel kurulumuzla beraber, ülkemiz ihracatının dinamosu ihracatımızın şampiyonlarına ödüllerini takdim edeceğiz. Bugün bizim için başarı kazananlara ödül verilen herhangi bir gün değil. Bugün ihracatın, ihracatçının günüdür. Bugün Türkiye’ye değer katanların, yüreğini ortaya koyanların marifetine iltifat günüdür.”
“İlk 1000 ihracatçı toplam 1 milyona yakın istihdam sağladı”
TİM Başkanı İsmal Gülle, “Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı 2020 Prestij Kitabı”nın tanıtımını da gerçekleştirdi ve yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı.
İlk 1000 ihracatçının 93 milyar dolarla toplam ihracatın yüzde 55’ini gerçekleştirdiğini kaydeden Gülle “Araştırmamızın sonuçlarına göre; ilk 1000 ihracatçımız, firma başına 1000 kişilik istihdam sağlayarak toplam 1 milyona yakın istihdam sağladı. Bununla beraber, ilk 1000 arasında 50 ilden ihracatçılarımızın yer alması, ihracatımızın ülke sathına yayıldığını gösteriyor. Bu yıl 169 firmamız, ilk 1000 İhracatçı Listesi’nde yerini alarak bu heyecana ortak oldu. Kendilerini canı gönülden tebrik ediyoruz. 831 firmamız da listedeki yerlerini korumayı başardı. Büyük olmak zor ama büyük kalmak daha zordur. Onları da tebrik ediyoruz. Listeye yeni girenler Türkiye’nin yarattığı fırsatları, listede çok uzun zamandan beri yerini koruyanlar da ülkemizin istikrarını göstermektedir” dedi.
“Ar-Ge harcaması 12 milyar lirayı aştı”
İlk 1000 ihracatçının 2020 yılında 12 milyar lirayı aşkın Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiğini söyleyen Gülle “İhracat için olmazsa olmaz gerçek, Ar-Ge’dir. Ar-Ge noktasında altını özellikle çizmek istediğim husus; Ar-Ge merkezi olan firmalarımızın, diğer firmalara göre yüzde 73 oranında daha fazla ihracat gerçekleştirmeleri. Biz, Türkiye’nin ihracatla, ihracatın da inovasyonla yükseleceğine inancımızla inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
“İhracatçının finansman ihtiyacı hızla artıyor”
İhracat büyük bir ivmeyle yükselirken, ihracatçıların finansman ihtiyacının da aynı hızda arttığı belirten Gülle, “Küresel hammadde ve enerji piyasalarında yükseliş, firmalarımızın girdi maliyetlerini de olumsuz yönde etkileyerek ilave bir finansman ihtiyacı doğuruyor. Buradan hareketle, Eximbank’ın kaynaklarını güçlendirecek, ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştıracak adımlar atılması, ihracatçılarımıza teminat şartı koşmayan yöntemlerin geliştirilmesi, ülkemizin cari işlemler dengesine önemli katkılar sağlayacaktır.” Dedi.
İlk 1000 ihracatçının katkısı 92,6 milyar dolar
28. TİM Olağan Genel Kurulu’nda “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020” araştırmasının sonuçları da açıklandı. Araştırmaya göre, ilk 1000’de yer alan şirketlerin toplam ihracatı 92,6 milyar dolar oldu. Bu şirketlerin toplam ihracattan aldıkları pay yüzde 54,6; 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısı 11 oldu. İlk 1000’in yüzde 78,9’u yerli firmalardan oluştu. Bu firmalar, ilk 1000’in toplam ihracatının yüzde 59,3’ünü gerçekleştirdi. İlk 1000 firmanın yüzde 57,5’i Marmara Bölgesi’nde yer aldı.
169 firma listeye ilk kez girdi
2019 yıldan farklı olarak 169 firma listeye ilk kez girdi ve bu firmaların toplam ihracatı 5,65 milyar dolar oldu.
İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde 50 ilden firmalar yer aldı. 2020 yılında listede en fazla firması yer alan iller; İstanbul (426 şirket), İzmir’den (80 şirket), Gaziantep’ten (73 şirket), Bursa (61 şirket), Kocaeli (59 şirket) ve Ankara (49 şirket).
Otomotiv sektörü lider oldu
Sektör bazında incelendiğinde, İlk 1000 İhracatçı Listesi’ndeki toplam ihracatın yüzde 23,8’i Otomotiv Endüstrisi, yüzde 10,7’sini Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, yüzde 10,5’i Çelik, yüzde 9,4’ünü Hazırgiyim ve Konfeksiyon, yüzde 8,4’ünü de Elektrik – Elektronik sektörü gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre Ford Otomotiv Sanayi A.Ş, 4 milyar 897 milyon 527 bin dolarlık ihracatla 2020 yılında da liderliğini korurken, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş 3 milyar 576 milyon 484 bin dolarla ikinci, Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları ise 2 milyar 282 milyon 777 bin dolarla üçüncü oldu.