A/B Component Potting Silikon Sınıflandırılması
Yazıda, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün yazısına atıfla, “5299W-S potting silicone A component” ve “5299W-S potting silicone B component” ticari tanımlı numunelerin sınıflandırılması hususunda laboratuvarlar arasında farklı uygulamalar olduğunun tespit edilmesi sonucu tereddüt yaşandığından bahisle, uygulamada yeknesaklığın sağlanması adına konunun değerlendirilmesinin talep edildiği iletildi.
Anılan Bölge Müdürlüğünce, bahse konu eşyanın ticari tanımı, kodu, analiz raporu ve açık internet ortamı üzerinde yapılan incelemesinde, eşyanın genellikle stabil çalışabilmesi için sudan izole edilmesi gereken güneş enerjisi sistemlerindeki bağlantı kutuları ve diğer elektrikli bileşenlerin yalıtımında karıştırılmak suretiyle birlikte kullanılan kimyasallardan oldukları, gümrüğe birlikte sunuldukları ve faturalarındaki miktarlarının birbirine oranının kullanım talimatıyla uyumlu olarak 1/5 şeklinde olduğu, ayrıca; içerik bilgilerine aşağıda yer verilen 5299W-S potting silicone A component ve B component ticari isimli numunelerin, bağlantıları İstanbul Laboratuvar Müdürlüğünce yapılan fiziksel-kimyasal ve spektroskopik (FT-IR ve XRF) analizi neticesinde, organik ve anorganik maddeler tespit edildiği, içerik bilgileri ve yapılan teknik ve literatür araştırmaları sonucunda; 5299W-S potting silicone A component isimli numunenin mastik özelliğinde olduğu; 5299W-S potting silicone B component isimli numunenin içerisindeki kimyasalların çoğunluğunun “silane coupling agent” (çift bağ oluşumu sağlayan reaktifler) olarak değerlendirildiğinin görüldüğü, bununla birlikte numunenin; güneş panellerinin JB kutusu isimli bağlantı kutusunun iç kısımlarındaki boşluğun yalıtım malzemesi ile doldurulması gerekmesi sebebiyle bu iki malzemenin karıştırılarak kullanıldığı, böylece lehimlenen alanlara nem, hava ve tozun girmemesini sağladığı; yapıştırma özelliği olmadığı, bilgileri edinildiği aktarıldı.
Diğer taraftan, LARA programı kayıtlarının incelenmesinden söz konusu eşyanın sınıflandırılması hususundaki farklı uygulamaların, mezkur eşya bileşenlerine ait numunelerin laboratuvara birlikte/ayrı ayrı ve/veya farklı/tek kalemlerde gönderilme ve gümrüğe sunulma şeklinden kaynaklandığı ifade edildi.
Bununla beraber, Türk Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi 32.14 Açıklama Notlarında;
“(9) Plastik maddeler esaslı macunlar (örneğin; polyester, poliüretan, silikon, epoksit reçine) çeşitli dolguların (örn. kil, kum ve diğer silikatlar, titanyum dioksit, metal tozu) yüksek eklentili (%80lere varan) bir oranını içersin içermesin. Bu macunların bazıları sertleştiricilerin eklenmesinden sonra kullanılır. Bazı macunlar sertleşmez ve uygulamadan sonra yapışkan kalır (örn. akustik dolgu macunları). Diğerleri çözücülerin buharlaşması, katılaştırma (sıcakta eriyen macun), atmosfere maruz kaldıktan sonra kurutma veya bir araya getirilmiş farklı bileşenlerin reaksiyonu (çok bileşenli macun) yoluyla sertleşir.
Bu tip ürünler yalnızca macun olarak kullanılmak amacıyla formüle edilmeleri halinde bu tarife pozisyonunda sınıflandırılmaktadır.
Yukarıda belirtilen bazı ürünlerde, çeşitli unsurların birbirleri ile karıştırılması veya bazı maddelerin ilave edilmesi bu ürünlerin kullanımı sırasında gerçekleştirilmelidir. Unsurların aşağıda belirtilen halde olması koşuluyla bu tür ürünler bu pozisyona dahil olur:
(i) Hazırlanış metodları açısından, yeniden paketlenmeksizin birlikte kullanılacakları açıkça anlaşılabilir halde olmalı
(ii) Birlikte sunulmaları; ve
(iii) Yapıları veya nispi oranları bakımından sunuldukları biçimde birbirlerini tamamlayıcı oldukları anlaşılır olması.
Bununla birlikte kullanımı sırasında bir sertleştirici ilave edilmesi zorunlu olan ürünlerin beraberlerinde sertleştiricinin bulunmayışı bu ürünlerin bu pozisyonda yer almasını önlemez. Şu şartla ki bileşimleri veya ambalajları itibariyle macunların, dolgu veya sıvama müstahzarlarının hazırlanmasında kullanılacağı açıkça anlaşılabilir olmalıdır.”
İlaveten, Türk Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesi 39. Fasıl Genel Açıklama Notlarında;
“… Katkı maddeleriyle daha ileri formüle edilmiş, ürünleri macun olarak ifade edilen kullanımları için uygun hale getiren birincil formlarındaki polimerler 32.14 pozisyonunda sınıflandırılmaktadır, hükmünü amirdir.
Ayrıca, Gümrükler Genel Müdürlüğü 2016/6 Sayılı Genelgesi ile “perakende satılacak hale getirilmiş takım halinde bulunan eşya’nın set olarak tek bir GTİP’de sınıflandırılmasına ilişkin kurallar” düzenlendiği belirtildi.
Sonuç olarak, bahse konu eşyanın içeriğine istinaden, anılan mevzuat hükümleri, eşyanın gümrüğe sunuldukları halleri, işlevleri ve kullanım şekilleri birlikte değerlendirildiğinde; mezkur Genelge Maddeleri çerçevesinde gereğinin sağlanması durumunda, her iki bileşenin de numunelerinin laboratuvar tahliline birlikte gönderilerek, eşyanın nihai ürün olarak değerlendirilmesi ve her iki bileşenin de 32.14 tarife pozisyonunda sınıflandırılması; aksi takdirde her bir bileşenin ayrı ayrı sınıflandırılması gerektiği bildirildi.