ÖTV KANUNLARI
Özel Tüketim Vergisi Kanunu-4760 (12.06.2002 t. 24783 s. R.G.)
Kanun Numarası : 4760
Kabul Tarihi : 6/6/2002
BİRİNCİ BÖLÜM
Konu, Tanımlar, Vergiyi Doğuran Olay, Mükellef
Verginin konusu
Madde 1 –(1) Bu Kanuna ekli;
- a) (I)sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi,
- b) (II)sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı,
- c) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanlar ile (III)ve (IV)sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi,
- d) (I), (III)ve (IV)sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı,
Bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbidir.
(2) Kanuna ekli listelerde yer alan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalardır. Bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişiklikler Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmez. Bu Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Tanımlar, teslim ve teslim sayılan haller
Madde 2-(1) Bu Kanunun uygulanmasında;
- a) İthalat: Verginin konusuna giren malların Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine girişini,
- b) İlk iktisap: (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye`de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunhükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini,
- c) Kayıt ve tescil: Motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline yapılan kayıt ve tescilini,
- d) Motorlu araç ticareti yapanlar: (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanları imal, inşa veya ithal edenler ile fabrika, ana bayi, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenleri,
- e) Teslim: Bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya adına hareket edenlerce,alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesini,
İfade eder.
(2) Bir malın alıcı veya onun adına hareket edenlerin gösterdiği yere veya kişilere tevdii teslim hükmündedir. Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesinin başlatılması veya nakliyeci ya da sürücüye tevdi edilmesi de mal teslimidir. Trampa iki ayrı teslim hükmündedir. Kap veya ambalajların geri verilmesinin mutat olduğu hallerde teslim, bunların içinde bulunan mallar itibarıyla yapılmış sayılır.
(3) Aşağıdaki haller de teslim sayılır:
- a) Vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim,ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi,
- b) Mülkiyeti muhafaza kaydıyla yapılan satışlarda zilyetliğin devri.
Vergiyi doğuran olay
Madde 3-Vergiyi doğuran olay;
- a) Mal teslimi veya ilk iktisap hallerinde malın teslimi veya ilk iktisabı,
- b) Malın tesliminden önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde,bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,
- c) Kısım kısım mal teslim edilmesi mutat olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi,
- d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda malların alıcıya teslimi,
- e) İthalatta, 4458 sayılı Gümrük Kanununagöre gümrük yükümlülüğünün doğması,ithalat vergilerine tâbi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescilidir.
Bu Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan malların 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca el konulan veya 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen zorunlu standartlara uymayanlarının rafinerilere teslim edilmesi halinde vergiyi doğuran olay, bu malların rafineriler tarafından tesliminde gerçekleşir ve verginin mükellefi bu teslimi gerçekleştirenlerdir.
Mükellef ve vergi sorumlusu
İlgili olarak bakınız:
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 34) (19.04.2014 t. 28977 s. R.G.) (ÖTV Kanunu (I-B) sayılı cetvelde yer alan 38.11 tarifesindeki mallar için tevkifat uygulaması)
Madde 4- (1) Özel tüketim vergisinin mükellefi, bu Kanuna ekli;
- a) (I), (III)ve (IV)sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler,
- b) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.
(2) Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması halleri ile gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tâbi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.
(3) Fiilî veya kaydî envanter sırasında bu Kanuna ekli listelerdeki malların belgesiz olarak bulundurulduğunun tespiti halinde, belgesiz mal bulunduran mükelleflere, bu malların alış belgelerinin ibrazı için tespit tarihinden itibaren 10 günlük bir süre verilir. Bu süre içinde alış belgelerinin ibraz edilememesi halinde, belgesi ibraz edilemeyen malın tespit tarihindeki emsal bedeli üzerinden hesaplanan özel tüketim vergisi, alışını belgeleyemeyen mükellef adına re’sen tarh edilir. Tarh edilecek özel tüketim vergisi, asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanacak vergiden az olamaz. Bu tarhiyata vergi ziyaı cezası uygulanır.
Ancak, belgesiz mal bulunduran mükelleflere bu malları satanlara, bu satışları ile ilgili vergi inceleme raporuna dayanılarak özel tüketim vergisi tarhiyatı yapıldığı takdirde, ayrıca alıcıdan özel tüketim vergisi ve buna ilişkin ceza aranmaz.
İKİNCİ BÖLÜM
İstisnalar
İlgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 09.04.2020 tarihli 53772888 sayılı yazısı (7200 Rejim Kodlu Antrepo Beyannameleri İle GSM’lere Alınan Eşya)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 14.03.2019 tarihli ve 42592941 sayılı yazısı (Alkollü İçki İhracatında Bandrol Uygulaması)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 21.04.2014 tarihli 64597866-135[5-2014]-53 sayılı Özelgesi (İthali yapıldıktan sonra ihraç edilen mallara ait ödenen ÖTV nin iadesi hk.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 19)
- ÖTV-2 /2009-4 (Gümrüksüz satış mağazalarında yapılan işlemler)
İhracat istisnası
Madde 5 –(1) Bu Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimleri aşağıdaki şartlarla vergiden müstesnadır.
- a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye yapılmalıdır. Yurt dışındaki müşteri tabiri;ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin, yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade eder.
- b) Teslim konusu mal, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olmalıdır.Malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket edenlere veya bizzat alıcıya işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirilmek üzere yurt içinde teslimi ihracat sayılmaz.
- Bu Kanuna ekli (III)ve (IV)sayılı listelerdeki malların, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına teslimi vergiden müstesnadır.
- İhraç edilen veya 4458 sayılı Gümrük Kanununun95 incimaddesinin (1) numaralı fıkrasına göre faaliyette bulunan gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına teslim edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisi ihracatçıya veya gümrüksüz satış mağazalarında satılmak üzere bu mağazalara veya bunların depolarına mal teslim edenlere iade edilir. Maliye Bakanlığı, bu mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Diplomatik istisna
Madde 6 –Bu Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı listelerde yer alan malların, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye`deki diplomatik temsilcilikleri,konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları tarafından kendi ihtiyaçları için ilk iktisabı, ithali veya bunlara teslimi ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensupları tarafından Türkiye’de görevde bulundukları süre içinde kendi ihtiyaçları için ilk iktisabı, ithali veya bunlara teslimi vergiden müstesnadır.
İlgili olarak bakınız:
- ÖTV 2/ 2010-3 (Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.)
- ÖTV-2 /2009-4 ( Gümrüksüz satış mağazalarında yapılan işlemler)
- 07.02.2003 tarihli 0366 sayılı tasarruflu yazı
Diğer istisnalar
Madde 7 –Bu Kanuna ekli;
(1) (I) sayılı listede yer alan malların;
- a) Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilâtının ihtiyacı için bu kuruluşlara veya bunların gerek göstermeleri üzerine ve işlemlerin bu kuruluşlar adına yapılması koşuluyla akaryakıt ikmalini yapanlara teslimi,
- b) 6326 sayılı Petrol Kanunuhükümlerine göre petrol arama ve istihsal faaliyetlerinde kullanılmak üzere bu faaliyetleri yapanlara teslimi,
- c) 4458 sayılı Gümrük Kanunuuyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin tabii afetler, bulaşıcı hastalıklar ve benzeri olağanüstü durumlarda genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 16/Amaddesi uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin bu bentte sayılanlara bedelsiz teslimi,
(2) (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
- a)03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
- b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50’sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
- c)03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
- d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,
(3) a) (II) sayılı listede yer alan mallardan; uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı,
- b) (II) sayılı listede yer alan malların, Cumhurbaşkanlığı(Değişiklik: KHK/700 – M143)merkez teşkilatı tarafından ilk iktisabı,
- c) (II) sayılı listedeki 8701.20, 87.04, 87.05 ve 87.09 G.T.İ.P. numaralarında yer alan malların, münhasıran petrol arama faaliyetinde kullanılmak üzere ilk iktisabı,
(4) (IV) sayılı listedeki 9302.00.00.00.00 ve 93.03 tarife pozisyonunda yer alan malların Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilâtı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne teslimi veya bunlar tarafından ithali,
(5) (IV) sayılı listede yer alan malların genel ve katma bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi veya bunlar tarafından bedelsiz olarak ithali,
(6) Kanuna ekli listelerdeki mallardan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi[(5)numaralı fıkrasının (a) bendi ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “- Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar hariç], geçici ithalat ve hariçte işleme rejimleri ile geri gelen eşyaya ilişkin hükümleri kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithali (Bu Kanunun 5 inci maddesinde düzenlenen ihracat istisnası ile 8 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında düzenlenen ihraç kaydıyla teslimlerde verginin tecil ve terkin edilmesi uygulamasından yararlanılarak ihraç edilen, ancak 4458 sayılı Gümrük Kanununun 168, 169 ve 170 inci maddelerinde belirtildiği şekilde geri gelen eşyanın ithalat istisnasından faydalanabilmesi için, bu eşya ile ilgili olarak ihracat istisnasından veya tecil-terkin uygulamasından faydalanılan miktarın gümrük idaresine ödenmesi veya bu miktar kadar teminat gösterilmesi şarttır.),
(7) 4458 sayılı Gümrük Kanununun transit, gümrük antrepo, dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme rejimlerine tâbi tutulanlar ile serbest bölgeler ve geçici depolama yerleri hükümlerinin uygulandığı mallar,
(8) (II) sayılı Listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılan kişilerden hayatını kaybetmiş olanların eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa ana veya babasından birisi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,
Vergiden müstesnadır.
Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı,(Değişiklik: KHK/700 – M143) bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.
İlgili olarak bakınız:
- Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (05.03.2015 t. 29286 s. R.G.) (II-C/5.2.- Standart Yakıt Depo Tanımı)
- Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (05.03.2015 t. 29286 s. R.G.)-(II-C-5) (Uygulanacak istisna usul ve esasları hk.)
- 2006/10784 sayılı Karar (İstisna uygulanacak sınır kapıları)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 11)(Uygulanacak istisna usul ve esasları)
MADDE 7/A – Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan 2710.19.43.00.11 ve 2710.20.11.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde; Cumhurbaşkanınca(Değişiklik: KHK/700 – M143) belirlenen sınır kapılarında, 4458 sayılı Gümrük Kanununun ihracat rejimi kapsamında yurt dışına çıkarılacak eşyayı taşıyan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip yarı römorkların depolarına (araçların ve soğutucu ünitelerin standart yakıt deposu miktarlarını aşmamak kaydıyla) yalnızca yurt dışına çıkışlarında teslimi vergiden müstesnadır.
Maliye Bakanlığı, bu maddede düzenlenen istisnaya ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, istisnayı bu maddeye göre işlem yapanlara verginin iadesi yöntemi ile uygulamaya yetkilidir.
8 inci madde ile ilgili olarak bakınız:
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi ile İlgili Karar- 2012/3792
- ÖTV Sirkü (1/2012-2) (ÖTV Kanununun 8/1 inci Maddesi Uygulaması Kapsamında Yapılacak İşlemler)
- ÖTV Sirkü (1/2012-1) (ÖTV – I/B sayılı cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların YMM Üretim Tasdik Raporlarında G.T.İ.P. Numarası Tevsiki)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi ile İlgili Karar – 2010/668 (25.07.2010 t. 27652 s. R.G.)
- ÖTV Sirkü 2010-04 (Tecil Edilecek Özel Tüketim Vergisi Tutarları)
- 2010/668 sayılı Karar (25.07.2010 t. 27652 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 19)
- Katma Değer Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 112) (12.02.2009 t. 27139 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 14) (Ötv Kanunu 8/1 inci Maddesi Uyarınca Mal Alımına veya İthaline İlişkin Bildirim Formu)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 12)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/ 2007 -1)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/ 2006 -2)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2011-1) (Deri İmalatında Tecil-Terkin Uygulaması)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No : 1) (30.07.2002 t. 24831 s. R.G.)
Verginin tecili
Madde 8 –(1) Bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen özel tüketim vergisinin Cumhurbaşkanı(Değişiklik: KHK/700 – M143) tarafından belirlenecek kısmı, teminat alınmak suretiyle tecil olunur. Söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren oniki ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan vergi terkin edilir. Bu hükümlere uyulmaması halinde, bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutar, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edilir. Ancak, tecil edilen verginin 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler dolayısıyla terkin edilememesi halinde bu vergi, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edilir.
(2) İhraç edilmek şartıyla ihracatçılara teslim edilen mallara ait özel tüketim vergisi,mükelleflerce ihracatçılardan tahsil edilmemesi şartıyla, bu mükelleflerin talebi üzerine vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur. Söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen vergi terkin olunur. İhracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde,tecil olunan vergi vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil olunur. Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilememesi halinde, tecil edilen vergi, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edilir.
İhracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren onbeş gün içinde başvuran ihracatçılara, Maliye Bakanlığınca veya Bakanlığın uygun görmesi halinde vergi dairelerince üç aya kadar ek süre verilebilir.
(3) (III) sayılı listede yer alan malların tamamının ya da bir kısmının tesliminde veya ithalinde tahakkuk eden vergiyi, teminat alınmak suretiyle, bu malların tüketiciye teslimine kadar (bu safha dahil) tecil ettirmeye Cumhurbaşkanı(Değişiklik: KHK/700 – M143) yetkilidir.
Vergi indirimi
Madde 9 –Özel tüketim vergisine tâbi malların, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilir.
İlgili olarak bakınız:
- Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (18.04.2015 t. 29330 s. R.G.) (II-F Bazı Taşıtların İmalinde Kullanılan (Iv) Sayılı Listedeki Mallar İçin Ödenen Ötv’nin İadesi)
MADDE 9/A – Bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 8701.20, 87.02, 87.03, 87.04, 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alan malların imalinde kullanılan (IV) sayılı listedeki malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen özel tüketim vergisi, (II) sayılı listedeki malların imalatçısına iade edilir. Maliye Bakanlığı verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
İlgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 09.02.2012 tarihli 04136 sayılı tasarruflu yazısı (KDV ve ÖTV Kanunları dışında düzenlenen istisna ve muafiyet hükümlerinin bu kanunları bağlamayacağı hk.)
- ÖTV-2 /2009-4 ( Gümrüksüz satış mağazalarında yapılan işlemler)
İstisnaların sınırı ve yetki
Madde 10 –(1) Özel tüketim vergisine ilişkin istisna ve muafiyetler ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir. Diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümleri bu vergi bakımından geçersizdir. Uluslararası anlaşma hükümleri saklıdır.
(2) Maliye Bakanlığı, bu Kanunda yer alan istisna ve muafiyetlerin uygulanması ile verginin tecilinde alınacak teminatların türü ve miktarları ile tecil edilen verginin terkinine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Verginin Matrahı, Oranı veya Tutarı
İlgili olarak bakınız:
- Genelge No: 2015/11 (TRT bandrolleri)
- Gümrükler Genel Müdürlüğü nün Bilge Destek ile ilgili 01.08.2002 tarihli 17341 sayılı tasarruflu yazısı
- Gümrükler Genel Müdürlüğü nün 17.03.2004 tarihli 7302 sayılı tasarruflu yazısı (Alkollü içkilerde ÖTV hesaplaması)
- Gümrükler Genel Müdürlüğü nün Bilge Destek ile ilgili 19.08.2004 tarihli 23770 sayılı tasarruflu yazısı
- Gümrükler Genel Müdürlüğü nün Bilge Destek ile ilgili 03.03.2004 tarihli 5761 sayılı tasarruflu yazısı
Vergileme ölçüleri ve matrah
Madde 11 – (1) (I) sayılı listedeki mallar için belirlenen maktu vergi tutarları kilogram, litre, metreküp, standart metreküp, kilokalori veya bunların alt ve üst birimleri ile gerektiğinde büyüklükleri de dikkate alınarak kap, ambalaj veya adet olarak uygulanabilir.
(2) (III) sayılı listenin (A) cetvelindeki mallar için asgari maktu vergi tutarları ile (B) cetvelindeki mallar için asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları;
- a) (A) cetvelindeki mallardan, 2203.00 G.T.İ.P. numaralı mallar için bir litredeki her bir alkol derecesi, 22.04, 22.05 (2205.10.90.00.12 hariç) ve 2206.00 G.T.İ.P. numaralı mallar için her bir litre, diğer mallar için içerdiği alkolün her bir litresi itibarıyla,
- b)(B) cetvelindeki mallar için asgari maktu vergi tutarları perakende satışa sunulan sigaraların ve makaronların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara veya her bir makaron, diğer tütün mamullerinin birim ambalajı içindeki mamulün her bir gramı itibarıyla, maktu vergi tutarları ise 20 adet sigaradan, 50 adet makarondan veya 50 gram tütünden oluşan birim ambalaj itibarıyla (Birim ambalajların farklı adet veya gramdan oluşması halinde vergi tutarı, anılan adet veya grama göre oranlanarak hesaplanır.),
uygulanır.
(3) (II), (III) [(B) cetvelindekiler hariç] ve (IV) sayılı listelerdeki mallar için verginin matrahı; bunların teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, hesaplanacak özel tüketim vergisi hariç, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül eder.
(4) (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için verginin matrahı; bunların nihai tüketicilere perakende satış fiyatıdır.
(5) (III) sayılı listenin (A) cetvelindeki mallar için asgari maktu vergi tutarlarına göre hesaplanacak vergi tutarından az olmamak üzere yalnızca nispi vergi uygulanır. (B) cetvelindeki mallar için maktu vergi ile birlikte, asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanacak vergi tutarından az olmamak üzere nispi vergi uygulanır.
Cumhurbaşkanı(Değişiklik: KHK/700 – M143) bu maddede yer alan vergileme ölçülerini değiştirmeye yetkilidir.
İlgili olarak bakınız:
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hükmünün 2020 Yılı Ocak-Haziran Dönemi İçin Uygulanmamasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 1952) (31.12.2019 t. 30995 s. R.G.)
- Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi Hakkında Karar – 2018/11818 (17.05.2018 t. 30424 s. R.G.)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hakkında Karar – 2017/10462 (30.06.2017 t. 30110 s. R.G.)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Yönetimi Daire Başkanlığının 14.06.2017 tarihli ve 74098 sayılı yazısı (Türk Bayrağına geçiş işlemleri – 89.03 Gtiplu Yatlar, spor tekneleri, kürekli kayıklar ve kanolarda ötv ve kdv oranı hk)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2014-3) (Aerosol Üretiminde Kullanılacak LPG yi Üreten Dağıtıcılara Verilecek Raporu Düzenlemeye Yetkili Akredite Laboratuvarlar)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2014-2) (2012/3792 sayılı Kararname kapsamındaki ÖTV iade taleplerine ilişkin verilmesi gereken tablo)
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 17.01.2014 tarihli 00546 sayılı yazısı (Bira ithalatında ÖTV hk.)
- 2012/4116 sayılı B.K.K. (III sayılı listenin, (A) cetvelinde yer alan asgari maktu vergi tutarları için virgülden sonraki iki hane, (B) cetvelinde yer alan asgari maktu ve maktu vergi tutarları için virgülden sonraki dört hane dikkate alınır. – Madde 9))
- ÖTV Sirkü (1/2012-1) (ÖTV – I/B sayılı cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların YMM Üretim Tasdik Raporlarında G.T.İ.P. Numarası Tevsiki)
Oran veya tutar
Madde 12 –(1) Özel tüketim vergisi, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınır.
(II) sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli ile her hâlükârda bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz. Verginin, mükellefin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından yüzde 10’a kadar yapılan indirimler alış bedelinden de indirilebilir. Ancak bu indirimler sonrası kalan tutar, malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahından düşük olamaz. Maliye Bakanlığı, bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
(2) Cumhurbaşkanı,(Değişiklik: KHK/700 – M143) topluca veya ayrı ayrı olmak üzere;
- a) (I) sayılı listedeki mallar için uygulanan maktu vergi tutarlarını, her bir mal itibarıyla en yüksek vergi tutarının yarısına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde mal cinsleri, özellikleri, kullanım yerleri veya ithalatın şekline göre farklı tutarlar tespit etmeye,
- b)(III) sayılı listedeki mallar içinbelirlenen oranları her bir mal itibariyle sıfıra kadar indirmeye, (A) cetvelindeki mallar için dört katına (B) cetvelindeki mallar için yarısına kadar artırmaya, maktu vergiyi her bir mal itibariyle sıfıra kadar indirmeye, (A) cetvelindeki mallar için iki katına (B) cetvelindeki mallar için bir katına kadar artırmaya, bu sınırlar içinde malların cinsleri, özellikleri, fiyat grupları, alkol dereceleri ve içerdiği alkol miktarına göre farklı vergi oranı ve maktu vergi tutarı belirlemeye, listedeki her bir mal itibariyle nispî ve maktu verginin yalnızca birisini uygulatmaya, yalnızca nispî vergi uygulanması halinde hesaplanan özel tüketim vergisinin maktu vergi tutarından az olmaması şartını koymaya, (B) cetvelindeki mallar için listede yer alan asgari maktu vergi tutarlarının, perakende satışa sunulan ürünlerin birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara veya makaron adedi, diğer tütün mamullerinin birim ambalajı içindeki mamulün her bir gramı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın %20’sine tekabül eden tutarı aşmamak üzere; birim ambalaj itibarıyla maktu vergi tutarı belirlemeye, bu tutarı malların cinsleri, özellikleri, ambalajları (paketleri) ve bunların fiyatları ve fiyat grupları itibarıyla farklılaştırmaya,
- c)(II) sayılı listedeki mallar içinbelirlenen oranları ve oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını bir katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde kalmak şartıyla 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye; uygulanmakta olan oranları EURO normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirmeye, kanuni oranına kadar çıkarmaya,
- d)(IV) sayılı listedeki mallar içinbelirlenen oranları sıfıra kadar indirmeye; 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı mallar için %50’ye, diğer mallar için %25’e kadar artırmaya; 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı mallar için belirlenen oranlara esas özel tüketim vergisi matrahlarının alt ve üst sınırlarını dörtte birine kadar indirmeye, dört katına kadar artırmaya,
- e) Listelerde gümrük tarife pozisyonu veya tarife alt pozisyonu olarak yer alan malların her biri için belirlenmiş olan oran veya tutarların alt ve üst sınırları içinde kalmak suretiyle, bu pozisyonların altında yer alan mallar itibarıyla farklı vergi tutarları veya oranları belirlemeye,
Yetkilidir.
(3) (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca(Değişiklik: KHK/700 – M143) bunlara ilişkin belirlenen en son asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılır. Cumhurbaşkanı,(Değişiklik: KHK/700 – M143) uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirlemeye veya belirleyeceği mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar vermeye yetkilidir.
(4) (I) sayılı listedeki mallar için uygulanan maktu vergi tutarlarının, bu maddenin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca Cumhurbaşkanı(Değişiklik: KHK/700 – M143) tarafından farklı tespit edilmesi halinde; Maliye Bakanlığı vergi farklılaştırmasını, verginin mükellefe veya vergiye tâbi işlemlere taraf olanlara iadesi yöntemi ile uygulamaya, teminat istemeye, bu teminatın türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar ile verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Müteselsil sorumluluk ve ceza uygulaması
Madde 13 –(1) Gerçek veya tüzel kişiler tarafından ithal edilen ham petrolün Türkiye`deki rafinerilere fason olarak rafine ettirilmesi sonucu elde edilen (I) sayılı listedeki malların tesliminde doğacak özel tüketim vergisinin ödenmesinden, ham petrol ithalini gerçekleştirenlerle birlikte, ilgili rafineri şirketi müteselsilen sorumludur.
(2) (I) sayılı listedeki malları teslim alanların, bu malları daha yüksek tutarda vergiye tâbi bir mal olarak kullanmak veya üçüncü kişilere satmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet vermeleri halinde, ziyaa uğratılan vergi bunlar adına tarh olunur ve tarhiyata 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 344 üncü maddesine göre vergi ziyaı cezası uygulanır.
(3) (II) sayılı listedeki malların ilk iktisabı, teslimi veya ithaline ilişkin işlemleri gerçekleştirenler, bu işlemlerden önce özel tüketim vergisinin ödendiğini gösteren belgeleri aramak zorundadırlar. Bu mecburiyete uymamak suretiyle gerekli verginin ödenmesinden önce işlem yapan gümrük memurları, kayıt ve tescile yetkili memurlar,motorlu araç ticareti yapanlar, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ile icra memurları, ziyaa uğratılan vergi, vergi cezası ve gecikme faizinden mükellefle birlikte müteselsilen sorumludurlar. Ancak bunlar, ödemek zorunda kaldıkları vergi,ceza ve faizler için mükellefe rücu hakkına sahiptirler.
(4) 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 18 inci maddesinin verdiği yetki uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen ulusal markeri bulunmayan ya da standartlara uygun olmayan özel tüketim vergisine tabi malları bulundurduğu tespit edilenler adına, malların tespit tarihindeki miktarı üzerinden 11 inci maddedeki esaslara göre özel tüketim vergisi resen tarh edilir. Bu tarhiyata ayrıca vergi ziyaı cezası uygulanır.
(5) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin verdiği yetki uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen özel etiketi veya işareti olmayan özel tüketim vergisine tabi malların bulundurulduğunun tespit edilmesi halinde, bu malları bulunduranlar adına; her bir tespit için bu Kanuna ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan malların 50 litreyi, (B) cetvelinde yer alan 2402.20 ve 2402.90.00.00.00 (yalnız tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralar) G.T.İ.P. numaralı malların 5.000 adedi aşması hâlinde ise müteselsilen sorumlu olmak üzere, bu malları bulunduranlar ile ithal veya imal edenlerden herhangi biri adına; malların tespit tarihindeki emsal bedeli veya miktarı üzerinden 11 inci maddedeki esaslara göre özel tüketim vergisi resen tarh edilir. Bu tarhiyata ayrıca vergi ziyaı cezası uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Verginin Beyanı, Tarhı ve Ödenmesi, Verginin Belgelerde
Gösterilmesi, Matrahta, Vergide ve
Mükellefiyette Değişiklikler
İlgili olarak bakınız:
- ÖTV 2/2011-2 (Kağıt ortamında düzenlenen 2A numaralı ÖTV beyannamelerinin 1 Şubat 2012 tarihine kadar kabul edilmesi hk.)
Verginin beyanı, tarhı ve ödenmesi
Madde 14 –(1) Özel tüketim vergisi, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunur. Şu kadar ki, adi ortaklıklarda verginin ödenmesinden ortakların tamamı müteselsilen sorumlu olmak üzere ortaklardan herhangi birisi tarhiyata muhatap tutulur. Bu vergi,beyannamenin verildiği günde, beyanname posta ile gönderilmişse vergiyi tarh edecek daireye geldiği tarihi takip eden yedi gün içinde tarh edilir. Vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir. Vergilendirme dönemi; bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki mallar için her ayın ilk onbeş günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan ikinci dönem,(III) ve (IV) sayılı listelerdeki mallar ile (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanların tesliminde, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir.Beyanname, (I) sayılı listedeki mallar için vergilendirme dönemini izleyen onuncu günü, diğer mallar için vergilendirme dönemini izleyen ayın onbeşinci günü akşamına kadar mükellefin katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilir.
(2) (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallara ait özel tüketim vergisi beyannamesi,ilk iktisap ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce bu işlemlerin yapıldığı yer vergi dairesine verilir ve vergi aynı günde ödenir.
(3) İthalatta alınan vergi, ilgili gümrük idaresince hesaplanır ve gümrük mevzuatına göre kabul edilen beyanname veya diğer belgeler üzerine imza alınmak suretiyle mükellefe,kanunî temsilcisine veya gümrük müşavirine tebliğ edilir. Bu tebliğ üzerine ortaya çıkacak ihtilaflar için ithalat vergilerinin tâbi olduğu usul ve esaslar uygulanır. Bu vergi,ithalat vergileri ile aynı zamanda ödenir. İthalat vergilerine tâbi olmayan mallara ait vergi, gümrük mevzuatına göre kabul edilen beyannamenin veya diğer belgelerin tescili tarihinde, bu tarihteki oran veya tutarlar üzerinden hesaplanarak tahsil edilir.
(4) Cumhurbaşkanı,(Değişiklik: KHK/700 – M143) (I) sayılı listedeki mallar için vergilendirme dönemini gün veya ay olarak belirlemeye, beyanname verme ve vergi ödeme süresini kısaltmaya,vergilendirmeyi ithal aşamasında gümrük idaresine yaptırmaya yetkilidir.
(5) Maliye Bakanlığı; bu Kanun gereğince verilmesi gereken beyannamelerin şekil ve muhtevasını belirlemeye, faaliyetin gereğini göz önünde tutarak mükellefin müracaatı üzerine veya resen tarh yerini tayin etmeye, işlemin mahiyetine göre verginin işlemden önce ödenmesi şartını koymaya, müzayede yoluyla yapılan satışlarla ilgili vergilerin beyanı ve ödeme zamanı ile tahsiline ilişkin usul ve esasları belirlemeye, (III)sayılı listedeki mallara ait verginin bandrol usulü ile tahsiline ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usulleri tespit etmeye yetkilidir.
İlgili olarak bakınız:
- Gelir İdaresi Başkanlığı nın 07.04.2014 tarihli 000745 sayılı yazısı (Arızalı olup garanti kapsamında yurtdışındaki satıcı firma tarafından değiştirilen telefonların ithalinde KDV ve ÖTV ödeneceği hk.)
- ÖTV 2/ 2010-3 (Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.)
Verginin belgelerde gösterilmesi, matrahta, vergide ve mükellefiyette değişiklikler
Madde 15 –(1) Mükellefler özel tüketim vergisini satış belgelerinde ayrıca göstermeye mecburdurlar. Vergiye tâbi bir işlem söz konusu olmadığı veya bu Kanun kapsamına giren vergiyi fatura veya benzeri belgelerde göstermeye hakkı bulunmadığı halde,düzenlediği bu tür belgelerde bu vergiyi gösterenler, söz konusu vergiyi beyan ve ödemekle mükelleftirler. Bu hüküm Kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir tutarı gösteren mükellefler için de geçerlidir. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç,malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tâbi işlemleri yapmış olan mükellefler; bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapabilirler, bu vergiden mahsup edebilirler veya iade talebinde bulunabilirler. (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi olan mallar için dönem şartı aranmaz. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şarttır.
(2) a) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. Kanunun 7 nci maddesinin (2) ve (8) numaralı bentleri çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz.
- b) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 (“Diğerleri” grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır.
(3) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Gümrük İdarelerince Alınan Özel Tüketim Vergisine İlişkin Hükümler
İlgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün ÖTV Kanununa ekli (IV) Sayılı Liste Kapsamındaki Eşyaya İlişkin Teminat Uygulaması konulu yazısı
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2014-1) (ÖTV Kanununa Ekli (I) Sayılı Listedeki Malların İthalinde Alınan Teminatların Çözümü Talebi İçin Verilmesi Gereken Dilekçe)
- Genelge No: 2010/16 (ÖTV hk.)
- 06.09.2007 tarihli 25732 sayılı tasarruflu yazı
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 05.11.2010 tarihli ve 24513 sayılı tasarruflu yazısı (ÖTV I Sayılı Liste kapsamı eşya ithalatında vergi dairesine bildirim sonrası teminat iadesi ve müeyyide uygulaması hk.)
- Genelge No: 2011/48 (Gümrük Kıymeti ve Katma Değer Vergisi)
Gümrük idarelerince alınan özel tüketim vergisine ilişkin hükümler
Madde 16 –(1) İthalde alınan özel tüketim vergisi gümrük makbuzunda ayrıca gösterilir.İthalat vergilerinin maktu veya sabit oranlı alındığı hallerde tarife, malın ithalinde alınacak özel tüketim vergisi de dahil edilmek suretiyle tespit olunur.
(2) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile diğer kanunlar gereğince ithalat vergileri teminata bağlanarak işlem gören mallara ait özel tüketim vergisi de aynı usule tâbi tutulur.
(3) Bu Kanuna göre gümrükte vergisi ödenmeden veya eksik ödenerek ithal edilen malların hiç alınmamış veya eksik alınmış özel tüketim vergisi ile vergiden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan özel tüketim vergisi hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanunundaki esaslara göre işlem yapılır. İthal edilecek mala ilişkin beyan üzerinden hesaplanan vergiler ile muayene ve denetleme sonucu hesaplanan vergiler arasındaki farklarda, 4458 sayılı Gümrük Kanunu uyarınca ithalat vergileri noksanlıklarında uygulanacak esaslara göre para cezası kesilir.
(4) (I) sayılı listedeki malların ithalinde, ödenecek özel tüketim vergisine karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınır.
ALTINCI BÖLÜM
Diğer Hükümler
17 nci maddenin (2) ve (3) üncü fıkraları ile ilgili olarak bakınız: (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
Özel tüketim vergisi hâsılatının paylaşımı
Madde 17-(1) Bu Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan mallardan tahsil edilen özel tüketim vergisi hâsılatının tamamından, (II) sayılı listede yer alan mallardan tahsil edilen özel tüketim vergisi hâsılatının % 28`inden ve (III) sayılı listede yer alan mallardan tahsil edilen özel tüketim vergisi hâsılatının % 60`ından, 2380 sayılı Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu hükümlerine
(2) Bu Kanuna ekli (III) sayılı listede yer alan mallar üzerinden tahsil edilen özel tüketim vergisi hâsılatından;
- a) 3238 sayılı Kanunlakurulan Savunma Sanayii Destekleme Fonuna % 7,9 oranında pay ayrılır. Bu hükme göre ayrılacak pay, Maliye Bakanlığınca, tahsilâtın yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar T.C. Merkez Bankasındaki Fon hesabına yatırılır.
b)……….. yürürlükten kaldırıldı.
c)……….. yürürlükten kaldırıldı.
d)……….. yürürlükten kaldırıldı.
- e) 3.1.2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun5 inci maddesinde yer alan giderlerde kullanılmak üzere % 0,2 oranında pay ayrılır.
(3) ……….. yürürlükten kaldırıldı.
(4) Cumhurbaşkanı,(Değişiklik: KHK/700 – M143) bu madde uyarınca özel tüketim vergisi hasılatından verilecek paylara ilişkin oranları topluca veya ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan hükümler
Madde 18 –(1) 10.9.1960 tarihli ve 79 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (c) bendi,
(2) 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı trafik harçlarını düzenleyen (9) sayılı tarifenin “(I.)Tescil harçları” bölümü,
(3) 1318 sayılı Finansman Kanununun 1 ilâ 10 uncu maddeleri ile geçici 1, geçici 2 ve geçici 3 üncü maddeleri,
(4) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 60 ıncı maddesi,
(5) 3074 sayılı Akaryakıt Tüketim Vergisi Kanunu,
(6) 7.11.1985 tarihli ve 3238 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi,
(7) 24.3.1988 tarihli ve 3418 sayılı Kanunun 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 39 uncu maddeleri,
(8) 13.10.1988 tarihli ve 3480 sayılı Kanunun 1 ve 2 nci maddeleri,
(9) 16.8.1997 tarihli ve 4306 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (2)numaralı bendi ile (B) fıkrası,
(10) 4342 sayılı Mera Kanununun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi,
(11) 21.2.2001 tarihli ve 4629 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (a)bendinin (3) numaralı alt bendi,
(12) 20.6.2001 tarihli ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin (d) fıkrasının (1)ve (3) numaralı alt bentleri,
(13) 3.1.2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası,
Yürürlükten kaldırılmıştır.
İlgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 11.12.2019 tarihli ve 50206442 sayılı yazısı (İlk iktisabı nedeni ile ÖTV yerine taşıt alım vergisi ve varsa ek taşıt alım vergisi tahsili ile 7186 sk. Uygulanması hk.)
Geçici Madde 1 –Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce teslimi, iktisabı veya ithali gerçekleşen mallara ait vergi, harç, fon ve paylar, bu işlemlerin gerçekleştiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlere göre tahsil edilir. Maliye Bakanlığı, vergi mükerrerliğini önlemek amacıyla bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Geçici Madde 2 –Bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan ilgili mevzuatı gereğince Türkiye`de kayıt ve tescil edilmiş olanların, bu Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren İktisabında veya vekaletname ile tasarruf hakkının devralınmasında 1318 sayılı Finansman Kanununun taşıt alım vergisine ilişkin hükümleri, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı trafik harçlarını düzenleyen (9) sayılı tarifenin “(I.) Tescil harçları” bölümü ve 4306 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (2) numaralı bendi uygulanmaz.
Geçici madde 3 ile ilgili olarak bakınız:
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 4)
- 2004/7334 sayılı Karar (Geçici Madde 3 te geçen 2004 yılı için belirlenen 4.500.000.000 liralık ÖTV indirimi tutarının, 2.250.000.000 lira olarak uygulanması ile ilgili)
GEÇİCİ MADDE 3 – Bu maddenin yayımı tarihinden 31.12.2004 tarihine kadar 4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listedeki [(87.11), (88.02), (8901.10.10.00.11), (8901.10.90.00.11) ve (89.03) G.T.İ.P. numaralı araçlar hariç] kayıt ve tescile tâbi 20 ve daha büyük yaştaki taşıt araçları adına kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından, bu araçların bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılarak, hurdaya çıkarılan araçla aynı cinsten [(87.03) G.T.İ.P. numaralı araçlardan sadece motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen] bir aracın ilk iktisabında özel tüketim vergisi 3.500.000.000 (2004 yılı için 4.500.000.000) lira eksik hesaplanır. Verginin bu tutarın altında olması halinde özel tüketim vergisi hesaplanmaz.
5.1.1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına giren kurumlar (belediyeler hariç) bu indirimden yararlanmazlar.
Hurdaya çıkartılan araçların yaşı, tescil işleminin yapıldığı yıl dikkate alınmaksızın, tescil belgesinde yazılı model yılında aracın bir yaşında olduğu kabul edilmek suretiyle tespit olunur.
Hurdaya çıkartılacak taşıtın birden fazla gerçek veya tüzel kişi adına tescilli olması halinde; bunların ilk iktisaplarında eksik hesaplanacak vergi tutarı, hurdaya çıkartılan taşıttaki hisseleri nispetine göre bulunur.
Bakanlar Kurulu, bu madde uyarınca eksik hesaplanacak özel tüketim vergisi tutarını yarısına kadar indirmeye, kanunî tutarına kadar yeniden çıkarmaya yetkilidir.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
GEÇİCİ MADDE 4 – 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamına alınan kuruluşlara ait malların, aynı Kanun hükümleri kapsamında devredilmesi halinde vergiyi doğuran olay, bu malların devralanlar tarafından tesliminde gerçekleşir ve özel tüketim vergisinin mükellefi bu teslimi gerçekleştirenlerdir.
Geçici madde 5 ile ilgili olarak bakınız :
- Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (05.03.2015 t. 29286 s. R.G.) – (II/C-6) (Elektrik Üretiminde Yakıt Olarak Kullanılacak Mallarda İstisna uygulama usul ve esasları)
- İhraç Edilecek Elektrik Üretiminde Kullanılacak Fuel Oil Teslimlerinde Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Tutarına İlişkin Karar – 2006/10798 (04.08.2006 t. 26249 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 15)
GEÇİCİ MADDE 5 – 31/12/2019 tarihine kadar, Kanuna ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 2710.19.62.00.10, 2710.19.62.00.11, 2710.19.64.00.10, 2710.19.64.00.11 ve 2710.19.68.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların yalnızca elektrik üretiminde kullanılmak üzere teslimi ile birincil yakıtı doğalgaz ve ikincil yakıtı akaryakıt olan santrallara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı talimatı veya onayı ile Kanuna ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 2710.19.43.00.11 ve 2710.20.11.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların aynı amaçla kullanılmak üzere teslimi vergiden müstesnadır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığı belirlemeye yetkilidir.
GEÇİCİ MADDE 6 – 31/12/2023 tarihine kadar, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan 8517.12.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı malların karşısında gösterilen orana göre hesaplanan verginin, bu malların her bir adedi için 160 Türk Lirasından az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 160 Türk Lirası vergi alınır. Cumhurbaşkanı(Değişiklik: KHK/700 – M143) bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
GEÇİCİ MADDE 7- Bu Kanuna ekli (II) sayılı Listenin 87.02 ve 87.03 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç) ile 8701.20 ve 87.04 tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtlarla yapılan ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan ve bu faaliyetini ilgili mevzuatta öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek ve yetkilendirilmek suretiyle maliki olduğu taşıtlar vasıtasıyla icra eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesi amacıyla, aynı tarife pozisyon sıraları kapsamındaki taşıtların (87.03 tarife pozisyon sırası kapsamındaki; yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen binek otomobilleri hariç) bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 30/6/2019 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilk iktisabı vergiden müstesnadır.
Bu düzenlemeden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla maliki olunan, trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılır.
Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme kayıtlarından çıkarılması şarttır. Şu kadar ki, bu şartın ihlali hâlinde, yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, alıcıdan vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.
Bu madde hükmüne göre iktisap edilen taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç, devri hâlinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi (hurdaya çıkarılması hariç) hâlinde ise bu madde hükmünden yararlanandan, taşıtın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari taşımacılık faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan özel tüketim vergisi alınır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
GEÇİCİ MADDE 8- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ithal veya teslim edilen şalgam suları ile Türk Gıda Kodeksine göre çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri, bebek ve devam sütü sayılan içeceklerle ilgili olarak, özel tüketim vergisi ve bu vergiye isabet eden katma değer vergisi bakımından vergi tarhiyatı yapılmaz, vergi cezası kesilmez, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş cezalardan varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir, tahsil edilen tutarlar red ve iade edilmez.
Yürürlük
Madde 19 –Bu Kanunun;
- a) Geçici 2 nci maddesi yayımı tarihinde,
- b) 15 inci maddesinin 2 numaralı fıkrasının (b) bendi 1.8.2003 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
- c) Diğer hükümleri 1.8.2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
Yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 20 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu(*) yürütür.
11/06/2002
EKLER
ÖTV uygulaması 01.08.2002 tarihinden bu yana yürürlüktedir. O tarihden günümüze ÖTV vergi oranları, ÖTV ye tabi maddelerin gtip no ve açıklamaları sıkça değişmiştir ve değişmeye devam etmektedir. ÖTV SORGULAMA aracılığıyla, seçtiğiniz bir G.T.İ.P. maddesinin ya da ÖTV listesinin güncel halini ve geçmiş bir tarihdeki halini sorgulayabilirsiniz.
- I SAYILI LİSTE A CETVELİ
- I SAYILI LİSTE B CETVELİ
- II SAYILI LİSTE
- III SAYILI LİSTE A CETVELİ
- III SAYILI LİSTE B CETVELİ
- IV SAYILI LİSTE
İlgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 16.09.2019 tarihli ve 47663524 sayılı yazısı (3824.99.96.90.68 G.T.İ.P. Numaralı Malın EK:11 Düzenlenmeden İthal Edilmiş Olduğu Durumlar)
- Polipropilen Üretim Tesislerindeki Propilen Üretiminde Kullanılan Propan Teslimlerinde Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Tutarının Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 1542) (16.09.2019 t. 30890 s. R.G.)
- İhraç Edilen Kara Taşıtlarında Kullanılmış İlk Dolum Yağları ve Akaryakıtlarının Özel Tüketim Vergisi Tutarları ile Diğer Bazı Mallarda Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 796) (28.02.2019 t. 30700 s. R.G.)
- Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi Hakkında Karar – 2018/11818 (17.05.2018 t. 30424 s. R.G.)(Benzin, Motorin, LPG ve Petrol Bazlı Akaryakı Ürünlerinde ÖTV Düzenlemesi.)
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 04/11/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 29/10/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 03/10/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 25/9/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 4/9/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 2/4/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 21/3/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 5/3/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 7/2/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 28/01/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 16/01/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 07/01/2020 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 24/12/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 05/12/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 26/11/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 22/10/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 03/10/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 27/09/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 20/09/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 18/09/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 23/07/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 20/07/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 17/07/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 09/07/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 05/07/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 02/07/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 25/06/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 04/06/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 01/06/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 30/05/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 10/05/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 07/05/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 17/04/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 16/04/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 10/04/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 13/03/2019 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 04/12/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 29/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 23/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 20/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 8/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 7/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 3/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 1/11/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 25/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 20/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 19/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 17/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 16/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 10/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 09/10/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 26/9/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 18/9/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 13/9/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 11/9/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 04/9/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 14/8/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 09/8/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 02/8/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 31/7/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 18/7/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 17/7/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 26/6/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 6/6/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 2/6/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 29/5/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- 2018/11818 sayılı Karar eki listedeki Akaryakıt Ürünlerinde 22/5/2018 tarihinden itibaren uygulanacak ÖTV Tutarları.
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 22.03.2018 tarihli 32999245 sayılı yazısı (ÖTV (I) Sayılı Liste Bakımından Görevlendirilmiş/ Yetkilendirilmiş Vergi Dairesi Listesi-Güncelleme)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 23.10.2017 tarihli ve 19858 sayılı özelgesi (İhraç Malı Taşıyan Araçlara ÖTV ve KDV’den İstisna Yakıt Teslimi)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 28.03.2016 tarihli ve 31890 sayılı yazısı (EK-11 Bilgi Formu Güncelleme Gönderimi hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 05.05.2016 tarihli ve 15815308 sayılı yazısı (ÖTV (I) sayılı liste bakımından görevlendirilmiş/yetkilendirilmiş vergi dairesi listesi)
- Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğünün 23.03.2016 tarihli ve 14784938 sayılı yazısı (Dökme Baz Yağı ve Madeni Yağlar hk.)
- Körfez Petrokimya Gümrük Müdürlüğünün 23.03.2016 tarihli ve 14779621 sayılı yazısı (Bazyağı ve Madeni Yağlar hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 15.01.2016 tarihli ve 13140498 sayılı yazısı (ÖTV ye tabi GTİP listesinde yer alan ancak ÖTV ye tabi olmayan eşyada muafiyet kodu)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan eşya konulu yazısı
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 14.08.2015 tarihli 9877712 sayılı yazısı (ÖTV I-A listesi kapsamı eşya ithalatında teminat)
- Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (05.03.2015 t. 29286 s. R.G.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 04.02.2015 tarihli ve 39044742-135-195 sayılı Özelgesi (ÖTV (I) sayılı listenin A cetvelinde yer alan ürünlerin birleşiminden yine aynı listede yer alan yeni bir ürün elde edilmesi halinde yüklenilen ÖTV nin iadesinin mümkün olup olmadığı hk.)
- Sıvılaştırılmış Petrol Gazının Aerosol Üretiminde Kullanılmış Olduğunun Tespiti Halinde Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Tutarının Belirlenmesine Dair Karar – 2014/6881
- 28.05.2014 tarihli ve 629559 sayılı yazısı ÖTV Kanunu I sayılı liste kapsamı eşyanın teminata bağlama ve çözüm işlemleri hk)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 28.05.2014 tarihli yazısı (ÖTV Kanunu I sayılı liste kapsamı eşyanın teminata bağlama ve çözüm işlemleri hk)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2014-1) (ÖTV Kanununa Ekli (I) Sayılı Listedeki Malların İthalinde Alınan Teminatların Çözümü Talebi İçin Verilmesi Gereken Dilekçe)
- Genelge No: 2014/12 (Ötv-Teminat hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 30.12.2013 tarihli 1385 sayılı Özelgesi ((I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan malların DİİB kapsamında ithal edilmesi durumunda ÖTV hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 30.12.2013 tarih ve 22833 sayılı tasarruflu yazısı (Transit akaryakıtın depolandığı ve EPDK lisansı gerektirmeyen antrepolarda teminat işlemleri hk.)
- Genelge No: 2013/53 (Antrepolarda Teminat İşlemi)
- Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 05.12.2013 tarihli 7198 sayılı tasarruflu yazısı (ÖTV I sayılı liste kapsamı ithalatta kısmi ve götürü teminat uygulanmadığı hk.)
- 02.10.2013 tarihli 17647 sayılı tasarruflu yazı (ÖTV Kanunu (I) sayılı listede yer alan eşyaların DİR kapsamında ithali halinde ÖTV hk.)
- Gümrük Yönetmeliği Madde 494 – Geçici Madde 5 (ÖTV-I.A kapsamı götürü teminat)
- ÖTV 1/ 2010-2 sayılı Sirkü (Aerosol Üretiminde Kullanılacak L.P.G yi Üreten Dağıtıcılara Verilecek Raporu Düzenlemeye Yetkili Akredite Laboratuvarlar hk)
- ÖTV-I/2009-3 sayılı Sirkü (2009 yılı Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişiklikler kapsamında ÖTV’siz deniz yakıtı olarak teslim edilebilecek mallar.)
- Genelge No: 2008/22 (Dış seferlerde kullanılmak üzere antrepolardan teslim edilen yakıtların ÖTV si hk.)
- 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 19 uncu maddesi ile ÖTV I, II, III ve IV sayılı Listelerinde değişiklik yapılmıştır. (Yürürlük: 01.07.2008)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ile Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar – 2008/13762 (20.06.2008 t. 26912 s. R.G.) ile ÖTV (I) Sayılı Listede değişiklik yapılmıştır. (Yürürlük: 01.07.2008)
- 2007/11963 sayılı Karar gereğince; 01.01.2009 tarihinden itibaren Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan “Yeni” ibareleri kaldırılmıştır.(Özel Tüketim Vergisi ekli listelerde yer alan YTL şeklindeki vergi tutarları TL olarak tarafımızca değiştirilmiştir. (Mevzuat Net))
- 6111 Sayılı Torba Kanunu – Madde 87 (25.02.2011 t. 27846 s. R.G.)
- 28.01.2014 tarihli 01855 sayılı tasarruflu yazı
(I) SAYILI LİSTE
(A) CETVELİ
G.T.İ.P. NO | Mal İsmi | Vergi Tutarı (TL) | Birimi |
2710.12.11.00.00 | (Hafif yağlar ve müstahzarları) | 0 | Kilogram |
2710.12.31.00.00 | Uçak benzini | 0 | Litre |
2710.12.41.00.00 | (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) | 2,1500 | Litre |
2710.12.45.00.11 | (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) | 2,5265 | Litre |
2710.12.45.00.13 | (İçindeki kurşun miktarı litrede 0.013 gramı geçmeyenler) | 2,5265 | Litre |
2710.12.45.00.18
| (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) | 2,5265 | Litre |
2710.12.49.00.11
| (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) | 2,6485 | Litre |
2710.12.49.00.12
| (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)(Oktanı (RON) 98 veya daha fazla olanlar) | 2,6485 | Litre |
2710.12.49.00.18
| (İçindeki kurşun miktarı litrede 0.013 gramı geçmeyenler) | 2,6485 | Litre |
2710.12.51.00.00 | (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler) | 2,1800 | Litre |
2710.12.59.00.00 | (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler) | 2,1800 | Litre |
2710.12.70.00.00 | Benzin tipi jet yakıtı | 0 | Litre |
2710.19.21.00.00 | (Kerosen) | 0 | Litre |
2710.19.43.00.11 | (Gaz oiller) | 2,0559 | Litre |
2710.19.43.00.17 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.19.43.00.29 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.19.46.00.18 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.19.46.00.29 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.19.47.00.18 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.19.47.00.19 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.19.48.00.11 | (Gaz oiller) | 1,7245 | Litre |
2710.19.48.00.18 | (Gaz oiller) | 1,7245 | Litre |
2710.20.11.00.11 | (Gaz oiller) | 2,0559 | Litre |
2710.20.11.00.19 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.20.15.00.00 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.20.17.00.00 | (Gaz oiller) | 1,7945 | Litre |
2710.20.19.00.00 | (Gaz oiller) | 1,7245 | Litre |
2710.20.90.00.00 | Diğer yağlar | 1,7245 | Litre |
2710.19.62.00.10 | (Fuel oiller) | 0,4760 | Kilogram |
2710.19.62.00.11 | (Fuel oiller) | 0,4760 | Kilogram |
2710.19.62.00.31 | (Fuel oiller) | 0,4760 | Kilogram |
2710.19.62.00.39 | (Fuel oiller) | 0,4760 | Kilogram |
2710.19.64.00.10 | (Fuel oiller) | 0,2370 | Kilogram |
2710.19.64.00.11 | (Fuel oiller) | 0,2370 | Kilogram |
2710.19.64.00.31 | (Fuel oiller) | 0,2370 | Kilogram |
2710.19.64.00.39 | (Fuel oiller) | 0,2370 | Kilogram |
2710.19.68.00.11 | (Fuel oiller) | 0,2240 | Kilogram |
2710.19.68.00.31 | (Fuel oiller) | 0,2240 | Kilogram |
2710.19.68.00.39 | (Fuel oiller) | 0,2240 | Kilogram |
2710.20.31.00.00 | (Fuel oiller) | 0,4760 | Kilogram |
2710.20.35.00.00 | (Fuel oiller) | 0,2370 | Kilogram |
2710.20.39.00.00 | (Fuel oiller) | 0,2240 | Kilogram |
27.11 | Petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar | 0 | Kilogram |
2711.11.00.00.00 | (Sıvılaştırılmış) | 0,8599 0,0230 | Standart Metreküp Standart Metreküp |
2711.12 | (Sıvılaştırılmış) İlgili olarak bakınız: | 0,8641 | Kilogram |
2711.13 | (Sıvılaştırılmış) | 0,8641 | Kilogram |
2711.19.00.00.11 | Sıvılaştırılmış petrol gazı (L.P.G.) | 0,8641 | Kilogram |
2711.21.00.00.00 | (Gaz halinde olanlar) | 0,8599 0,0230 | Standart Metreküp Standart Metreküp |
2711.29.00.00.11 | (Gaz halinde olanlar) | 0,8641 | Kilogram |
2711.29.00.00.12 | (Gaz halinde olanlar) | 0,8641 | Kilogram |
27.13 | Petrol koku, petrol bitümeni ve petrol yağlarının veya bitümenli minerallerden elde edilen yağların diğer kalıntıları (2713.11.00.00.00; 2713.12.00.00.00; 2713.20.00.00.19; 2713.90 hariç) | 0 | Kilogram |
2713.11.00.00.00 | (Petrol koku) | 0 | Kilogram |
2713.12.00.00.00 | (Petrol koku) | 0 | Kilogram |
2713.20.00.00.19 | (Petrol bitümeni) | 0 | Kilogram |
2713.90 | Petrol yağlarının veya bitümenli minerallerden elde edilen yağların diğer kalıntıları (28.03 pozisyonundaki her nevi karbon imaline mahsus olanlar hariç) | 0 | Kilogram |
2715.00.00.00.00 | Esasını tabii asfalt, tabii bitümen, petrol bitümeni, mineral katran veya mineral katran zifti (bitümenli sakızlar, cut-backs gibi) teşkil eden bitümenli karışımlar | 0 | Kilogram |
38.26 | Biodizel ve bunların karışımları (Ağırlık itibariyle %70’den az petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içerenler veya içermeyenler | 1,1209 | Litre |
(B) Cetveli ile ilgili olarak bakınız:
- Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün 09.10.2019 tarihli ve 48365487 sayılı yazısı (E-Teminat Mektubu Uygulaması Hakkında)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 16.09.2019 tarihli ve 47663524 sayılı yazısı (3824.99.96.90.68 G.T.İ.P. Numaralı Malın EK:11 Düzenlenmeden İthal Edilmiş Olduğu Durumlar)
- İhraç Edilen Kara Taşıtlarında Kullanılmış İlk Dolum Yağları ve Akaryakıtlarının Özel Tüketim Vergisi Tutarları ile Diğer Bazı Mallarda Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 796) (28.02.2019 t. 30700 s. R.G.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 16.01.2019 tarihli ve 40695560 sayılı yazısı (3824.99.96.90.68 GTİP li eşya ithalatında ÖTV işlemleri hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 15.01.2016 tarihli ve 13140498 sayılı yazısı (ÖTV ye tabi GTİP listesinde yer alan ancak ÖTV ye tabi olmayan eşyada muafiyet kodu)
- Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (05.03.2015 t. 29286 s. R.G.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 64597866-135[8-2015]-30 sayılı Özelgesi ((I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan malların ithal edilerek, (IV) sayılı liste kapsamında yer alan malların imalatında girdi olarak kullanılması halinde ÖTV uygulaması hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 21.04.2014 tarihli 21152195-35-02-223 sayılı Özelgesi (2712.20 GTİP alt açılımı kapsamında yer alan tüm ürünlerin ÖTV ye tabi olup olmadığı hk.)
- 28.05.2014 tarihli ve 629559 sayılı yazısı ÖTV Kanunu I sayılı liste kapsamı eşyanın teminata bağlama ve çözüm işlemleri hk)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2014-2) (2012/3792 sayılı Kararname kapsamındaki ÖTV iade taleplerine ilişkin verilmesi gereken tablo)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2014-1) (ÖTV Kanununa Ekli (I) Sayılı Listedeki Malların İthalinde Alınan Teminatların Çözümü Talebi İçin Verilmesi Gereken Dilekçe)
- Genelge No: 2014/12 (Ötv-Teminat hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 26.12.2013 tarihli 339 sayılı Özelgesi (Körük üretiminde kullanılan parafinik yağ alımında ödenen verginin iadesi hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 30.12.2013 tarihli 1385 sayılı Özelgesi ((I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan malların DİİB kapsamında ithal edilmesi durumunda ÖTV hk.)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi ile İlgili Karar- 2012/3792
- ÖTV Sirkü (1/2012-2) (ÖTV Kanununun 8/1 inci Maddesi Uygulaması Kapsamında Yapılacak İşlemler)
- ÖTV Sirkü (1/2012-1) (ÖTV – I/B sayılı cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların YMM Üretim Tasdik Raporlarında G.T.İ.P. Numarası Tevsiki)
- ÖTV Sirkü 2010-04 (Tecil Edilecek Özel Tüketim Vergisi Tutarları)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi ile İlgili Karar – 2010/668 (25.07.2010 t. 27652 s. R.G.)
- Damga Vergisi Sirküleri (Sirküler No: DV-17/2007) (Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Genel Tebliğleri ekinde yer alan taahhütnameler)
- 6111 Sayılı Torba Kanunu – Madde 87 (25.02.2011 t. 27846 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV-1/2011-1) (Deri İmalatında Tecil-Terkin Uygulaması)
(I) SAYILI LİSTE
(B) CETVELİ
G.T.İ.P. NO | Mal İsmi | Vergi Tutarı (TL) | Birimi |
2707.10.00.00.00 | Benzol (Benzen) | 2,4985 | Kilogram |
2707.20.00.00.00 | Toluol (Toluen) | 2,4985 | Kilogram |
2707.30.00.00.00 | Ksilol (Ksilen) | 2,4985 | Kilogram |
2707.50.00.00.11 | Solvent nafta (Çözücü nafta) | 2,4985 | Kilogram |
2707.50.00.00.19 | Diğerleri | 2,4985 | Kilogram |
2707.99.19.00.00 | Diğerleri | 2,4985 | Kilogram |
2707.99.20.00.00 | Sülfürik asitle diğer kısımları alınmış petrol eterleri; Antrasen | 2,4985 | Kilogram |
2709.00.10.00.00 | Tabii gazın kondanseleri | 2,4985 | Kilogram |
2710.12.21.00.00 | White spirit | 2,4985 | Kilogram |
2710.12.25.00.00 | Diğerleri | 2,4985 | Kilogram |
2710.12.90.00.11 | Diğer solventler (Çözücüler) | 2,4985 | Kilogram |
2710.12.90.00.19 | Diğerleri | 2,4985 | Kilogram |
2710.19.29.00.00 | Diğerleri | 2,4985 | Kilogram |
2710.20.90.00.00 | Diğer yağlar -2710.19.81, 2710.19.83, 2710.19.85, 2710.19.87, 2710.19.91, 2710.19.93 ve 2710.19.99 alt pozisyonlarında yer alan malların biodizel ihtiva edenleri.] | 2,4985 1,5007 |
Kilogram Kilogram
|
2901.10.00.90.11 | Hekzan | 2,4985 | Kilogram |
2901.10.00.90.12 | Heptan | 2,4985 | Kilogram |
2901.10.00.90.13 | Pentan | 2,4985 | Kilogram |
2901.10.00.90.19 | Diğer doymuş asiklik hidrokarbonlar | 2,4985 | Kilogram |
2902.20.00.00.00 | Benzen (Benzol) | 2,4985 | Kilogram |
2902.30.00.00.00 | Toluen (Toluol) | 2,4985 | Kilogram |
2902.60.00.00.00 | Etilbenzen | 2,4985 | Kilogram |
2909.19.90.00.13 | Metil tersiyer bütil eter (MTBE) | 2,4985 | Kilogram |
38.11 | Vuruntuyu önleyici müstahzarlar, oksidasyonu durdurucu maddeler, peptizan katkılar, akışkanlığı düzenleyici maddeler, aşınmayı önleyici katkılar ve mineral yağlar (benzin dahil) veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar | 2,4985 | Kilogram |
3814.00 | Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan organik karma çözücüler ve incelticiler; boya ve vernik çıkarmada kullanılan müstahzarlar | 0,9390 | Kilogram |
3824.99.96.90.68 | Diğerleri | 0,9390 | Kilogram |
2710.19.71.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.75.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.81.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.83.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.85.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.87.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.91.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.93.00.00 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.99.00.25 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.99.00.11 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.99.00.98 | (Yağlama yağları; diğer yağlar) | 1,5007 | Kilogram |
2712.20 | Ağırlık itibariyle %0,75’den az yağ içeren parafin | 1,5007 | Kilogram |
3801.20.10.00.00 | Sıvı yağ içinde çözelti halinde olan kolloidal grafit; yarı-kolloidal grafit | 1,5007 | Kilogram |
3819.00.00.00.00 | Hidrolik fren sıvıları ve hidrolik transmisyonlar için petrol yağları veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içermeyen veya ağırlık itibariyle % 70’den az oranda içeren müstahzar sıvılar | 1,5007 | Kilogram |
2710.19.25.00.11 | Gazyağı | 1,1367 | Litre |
2710.19.25.00.19 | Diğerleri | 1,1367 | Litre |
3403.11.00.00.00 | (Yağlama müstahzarları) | 1,5007 | Kilogram |
3403.19.10.00.00 | (Yağlama müstahzarları) | 1,5007 | Kilogram |
3403.19.20.00.00 | (Yağlama müstahzarları) | 1,5007 | Kilogram |
3403.19.80.00.00 | (Yağlama müstahzarları) | 1,5007 | Kilogram |
3403.91.00.00.00 | (Yağlama müstahzarları) | 1,5007 | Kilogram |
3403.99.00.00.00 | (Yağlama müstahzarları) | 1,5007 | Kilogram |
II sayılı liste ile ilgili olarak bakınız:
- İhraç Edilen Kara Taşıtlarında Kullanılmış İlk Dolum Yağları ve Akaryakıtlarının Özel Tüketim Vergisi Tutarları ile Diğer Bazı Mallarda Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar (Karar Sayısı: 796) (28.02.2019 t. 30700 s. R.G.)
- Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 540) (31.12.2018 t. 30642 s. R.G.) (01/01/2019 – 30/06/2019 tarihleri arasında indirime tabi ürünler)
- 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifenin “I-Tapu İşlemleri” Başlıklı Bölümünün 20/a Fıkrası, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci ve 29 uncu Maddeleri ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesi Gereğince Karar Verilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 287) (31.10.2018 t. 30581 s. R.G.) (31/10/2018 – 30/06/2019 tarihleri arasında indirime tabi ürünler)
- Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 50) (11.06.2018 t. 30448 s. R.G.)
- 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 1 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genel Tebliğ (11.06.2018 t. 30448 s. R.G.)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığının 27.10.2017 tarihli ve 93767041-135[0740007488]-36538 sayılı özelgesi (Sehven fazla ödenen ÖTV’nin iadesi hk.)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 30.10.2017 tarihli ve 39044742-135-405603 sayılı özelgesi (87.04 ve 87.02 tarife pozisyonundaki araçların karavana dönüştürülmesi halinde KDV ve ÖTV uygulaması)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Yönetimi Daire Başkanlığının 14.06.2017 tarihli ve 74098 sayılı yazısı (Türk Bayrağına geçiş işlemleri – 89.03 Gtiplu Yatlar, spor tekneleri, kürekli kayıklar ve kanolarda ötv ve kdv oranı hk)
- Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği (18.04.2015 t. 29330 s. R.G.)
- Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün 25.12.2014 tarih ve 4834239 sayılı yazısı (ÖTV ye tabi araçların antrepoya alınması aşamasında ÖTV nin de teminata bağlanması hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 17.04.2014 tarihli 84974990-135[12-2011/2]-373 sayılı Özelgesi (ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan araçların tesliminde matrah hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 10.10.2013 tarihli 1669 sayılı yazısı (Bayiler tarafından henüz satışı yapılmadan fiyatı değiştirilen araçlara ilişkin ÖTV matrahı hk.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 23) (22.05.2012 t. 28300 s. R.G.) ( ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını imal eden veya satmak üzere ithal edenlerin, ilk iktisap kapsamı dışında ÖTV uygulamaksızın yurt içine satışını yaptıkları araçlarla ilgili olarak “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nu, faturayı düzenledikleri gün sonuna kadar internet vergi dairelerine göndermeleri uygun görülmüştür. 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bu kapsamda fatura düzenlenecek araçlar için “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nun faturanın düzenlendiği gün sonuna kadar internet vergi dairelerine gönderilmesi zorunludur.)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Özel Tüketim Vergisi Sirküleri (Sirküler No: ÖTV 2/ 2010-1) (Pick-up türü araçlarda ÖTV uygulaması.)
- Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar – 2009/15315 (22.08.2009 t. 27327 s. R.G.)
- Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar – 2009/15081 (16.06.2009 t. 27260 s. R.G.) (16/6/2009 – 30/9/2009 tarihleri arasında indirime tabi ürünler)
- ÖTV-II/2009-1 (87.03 tarife pozisyonundaki araçlarda yanlış beyan edilen ÖTV ile ilgili tarhiyatların reddi hakkında.)
- Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine İlişkin Kararın Yürürlülüğe Konulması Hakkında Karar – 2009/14802 (16.03.2009 t. 27171 s. R.G.) (16.03.2009- 15/6/2009 tarihleri arasında indirime tabi ürünler)
- 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
- Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun – 5766
- 6111 Sayılı Torba Kanunu – Madde 87 (25.02.2011 t. 27846 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 22) (01.11.2011 t. 28102 s. R.G.) (Kayıt ve tescile tabi araçların vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar)
- ÖTV 2/2011-2 (Kağıt ortamında düzenlenen 2A numaralı ÖTV beyannamelerinin 1 Şubat 2012 tarihine kadar kabul edilmesi hk.)
(II) SAYILI LİSTE
G.T.İ.P. NO | Mal İsmi | Vergi Oranı (%) |
8701.20 | Yarı römorkler için çekiciler | 4 |
87.02 | 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlar |
|
– Otobüs | 1 | |
– Midibüs | 4 | |
– Minibüs | 9 | |
87.03 | Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları vb., (Para arabaları dahil), motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar.] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar, diğerleri (Golf arabaları vb. taşıtlar) hariç] – Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu taşıma kapasitesi sürücü dahil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltuk montajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dahil toplam yük ağırlığı) % 50’sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç) |
|
— İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm3’ün altında olanlar | 15 | |
— İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm3’ün altında olanlar | 15 | |
— Sadece elektrik motorlu olanlar | 10 | |
– Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan |
| |
— Motor silindir hacmi 3200 cm3’ü geçmeyenler | 15 | |
— Sadece elektrik motorlu olanlar | 10 | |
– Diğerleri |
| |
— Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler |
| |
— Özel tüketim vergisi matrahı 85.000 TL’yi aşmayanlar | 45 | |
— Özel tüketim vergisi matrahı 85.000 TL’yi aşıp, 130.000 TL’yi aşmayanlar | 50 | |
— Diğerleri | 80 | |
— Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler |
| |
— Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW’ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyenler |
| |
—- Özel tüketim vergisi matrahı 85.000 TL’yi aşmayanlar | 45 | |
—- Özel tüketim vergisi matrahı 85.000 TL’yi aşıp, 135.000 TL’yi aşmayanlar | 50 | |
—- Diğerleri | 80 | |
— Diğerleri |
| |
—- Özel tüketim vergisi matrahı 170.000 TL’yi aşmayanlar | 130 | |
—- Diğerleri | 150 | |
— Motor silindir hacmi 2000 cm3’ü geçenler |
| |
— Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 100 kW’ı geçip motor silindir hacmi 2500 cm3’ü geçmeyenler |
| |
—- Özel tüketim vergisi matrahı 170.000 TL’yi aşmayanlar | 130 | |
—- Diğerleri | 150 | |
— Diğerleri | 220 | |
— Sadece elektrik motorlu olanlar |
| |
— Motor gücü 85 kW’ı geçmeyenler | 3 | |
— Motor gücü 85 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler | 7 | |
— Motor gücü 120 kW’ı geçenler | 15 | |
8703.10.11.00.00 | Özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar | 6,7 |
8703.10.18.00.00 | Diğerleri (Golf arabaları vb. taşıtlar) | 6,7 |
87.04 | Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar (Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar) |
|
– Azami yüklü kütlesi 4700 kilogramı geçmeyip, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olanlar (kapalı kasalı olmayanlardan motor silindir hacmi 3200 cm3’ü geçmeyenler hariç); |
| |
— Motor silindir hacmi 3000 cm3’ü geçmeyenler | 10 | |
— Motor silindir hacmi 3000 cm3’ü geçen fakat 4000 cm3’ü geçmeyenler | 52 | |
— Motor silindir hacmi 4000 cm3’ü geçenler | 75 | |
— Sadece elektrik motorlu olanlar |
| |
— Motor gücü 85 kW’ı geçmeyenler | 10 | |
— Motor gücü 85 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler | 52 | |
— Motor gücü 120 kW’ı geçenler | 75 | |
– Kapalı kasalı olup istiap haddi 620 kilogramın altında olanlar |
| |
— Sadece elektrik motorlu olanlar | 10 | |
— Diğerleri | 10 | |
– Diğerleri |
| |
— Sadece elektrik motorlu olanlar | 4 | |
— Diğerleri | 4 | |
87.05 | Özel amaçlı motorlu taşıtlar (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak yapılmış olanlar hariç) (örneğin; kurtarıcılar, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları, beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar, püskürtme yapan arabalar, seyyar atölyeler, seyyar radyoloji üniteleri) | 4 |
87.09 | Fabrika, antrepo, liman veya hava limanlarında kısa mesafelerde eşya taşımaya mahsus, kaldırma tertibatı ile donatılmamış kendinden hareketli yük arabaları; demiryolu istasyon platformlarında kullanılan türde çekiciler; bu taşıtların aksam ve parçaları | 4 |
87.11 | Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın); sepetler (sepetler hariç) |
|
– Motor silindir hacmi 250 cm3’ü geçmeyenler | 8 | |
– Motor silindir hacmi 250 cm3’ü geçenler | 37 | |
8711.60.10.00.00 | Sürekli nominal gücü 250 watt.ı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar | 3 |
8711.60.90.00.11 | Motor gücü 20 kW’ı geçenler | 37 |
8711.60.90.00.12 | Motor gücü 20 kW’ı geçmeyenler | 3 |
88.02 | Diğer hava taşıtları (helikopterler, uçaklar gibi); uzay araçları (uydular dahil), uzay araçlarını fırlatıcı araçlar ve yörünge-altı araçları | 0,5 |
8901.10.10.00.11 | 18 Gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri | 0 |
8901.10.90.00.11 | Yolcu ve gezinti gemileri | 0 |
89.03 | Yatlar ve diğer eğlence ve spor amaçlı deniz taşıtları; kürekli kayıklar ve kanolar -Yatlar, kotralar, tekneler, ve gezinti gemileri | 8 0 |
(III) SAYILI LİSTE |
İlgili olarak bakınız:
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hükmünün 2020 Yılı Ocak-Haziran Dönemi İçin Uygulanmamasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 1952) (31.12.2019 t. 30995 s. R.G.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 11.12.2019 tarihli ve 50253907 sayılı yazısı (Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlerde İhracat E-Fatura Düzenlemesi)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2019 Temmuz) – (Yürürlük; 03/07/2019)
- Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 18.01.2019 tarihli ve 62629 sayılı özelgesi (2009.39.19.00.00 GTİP numaralı ürünün ithalatının ÖTV’ye tabi olup olmadığı hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 23.01.2019 tarihli ve 40639295 sayılı yazısı (Meyve, Sebze ve Konsantrelerinde ÖTV Uygulaması hk.)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) cetvelindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2018 Ocak-Haziran) – (Yürürlük; 03/01/2018)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 16.10.2017 tarihli ve 21152195-35-02-83371 sayılı özelgesi (Test amaçlı bedelsiz verilen numune ürünlerin VUK, KDV ve ÖTV Kanunu yönünden değerlendirilmesi hk.)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) cetvelindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2017 Temmuz) – (Yürürlük; 03/07/2017)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hakkında Karar – 2017/10462 (30.06.2017 t. 30110 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2016 Temmuz) – (Yürürlük; 04/07/2016)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2015 Temmuz) – (Yürürlük; 3/7/2015)
- 4760 sayılı Kanunun 12/3 Maddesi ve 2012/4116 sayılı BKK 9. Maddesi gereği, (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde 2014 yılının ilk altı ayında meydana gelen %5,12 artış çerçevesinde yükseldi. (Mevzuat Net)
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 17.01.2014 tarihli 00546 sayılı yazısı (Bira ithalatında ÖTV hk.)
- 4760 sayılı Kanunun 12/3 Maddesi ve 2012/4116 sayılı BKK 9. Maddesi gereği, (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde 2013 yılının ilk altı ayında meydana gelen %2,46 artış çerçevesinde yükseldi. (Mevzuat Net)
- ÖTV-2/2013-sayılı Sirkü (Alkollü içkilerden alınan asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları, üretici fiyatlarında 2012 yılının son 6 ayında meydana gelen yüzde 2,70’lik artış çerçevesinde yükseldi.)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 20) (29.01.2011 t. 27830 s. R.G.) (Beyannameler ve bildirimlere ilişkin yapılan düzenlemeler hk.)
- 6111 Sayılı Torba Kanunu – Madde 87 (25.02.2011 t. 27846 s. R.G.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğü nün 17.03.2004 tarihli 7302 sayılı tasarruflu yazısı (Alkollü içkilerde ÖTV hesaplaması)
(III) SAYILI LİSTE
(A) CETVELİ
G.T.İ.P. NO | Mal İsmi | Vergi Oranı (%) | Asgari Maktu |
20.09 | Meyva suları (üzüm şırası dahil) ve sebze suları (fermente edilmemiş ve alkol katılmamış), ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın (Yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilenler) (Sebze suları ve Türk Gıda Kodeksine göre % 100 meyve suyu sayılanlar hariç) | 10 | – |
22.02 | Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış veya aromalandırılmış) ve alkolsüz diğer içecekler (20.09 pozisyonundaki meyve ve sebze suları hariç) (Yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilenler) (Doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler; şalgam suyu; Türk Gıda Kodeksine göre çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri, bebek ve devam sütleri sayılanlar ile 2202.10.00.00.11, 2202.10.00.00.12, 2202.10.00.00.13, 2202.91.00.00.00 hariç) | 10 | – |
2202.10.00.00.11 | Sade gazozlar | 10 | – |
2202.10.00.00.12 | Meyvalı gazozlar | 10 | – |
2202.10.00.00.13 | Kolalı gazozlar | 35 | – |
2202.91.00.00.00 | Alkolsüz biralar | 10 | – |
2203.00 | Malttan üretilen biralar | 63 | 2,0442 |
22.04 | Taze üzüm şarabı (kuvvetlendirilmiş şaraplar dahil); üzüm şırası (20.09 pozisyonunda yer alanlar hariç) (2204.10 köpüklü şaraplar ve 2204.30 diğer üzüm şıraları hariç) | 0 | 10,0511 |
2204.10
| Köpüklü şaraplar | 0 | 67,9074 |
22.05 | Vermut ve diğer taze üzüm şarapları (bitkiler veya kokulu maddelerle aromalandırılmış) (2205.10.10.00.00, 2205.10.90.00.12 hariç) | 0 | 102,4890 |
2205.10.10.00.00 | Alkol derecesi hacim itibariyle % 18 veya daha az olanlar | 0 | 81,3880 |
2205.10.90.00.12 | Alkol derecesi hacim itibariyle % 22 ve fazla olanlar | 0 | 279,2902 |
2206.00 | Fermente edilmiş diğer içecekler (elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı, sake gibi), tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan fermente edilmiş içeceklerin karışımları ve fermente edilmiş içeceklerle alkolsüz içeceklerin karışımları | 0 | 10,0511 |
2207.20 | Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol ve damıtım yoluyla elde edilen diğer alkollü içkiler [Alkol derecesi ne olursa olsun tağyir (denatüre) edilmiş etil alkol hariç] | 0 | 279,2902 |
22.08 | Alkol derecesi hacim itibariyle % 80’den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler [(2208.90.91; 2208.90.99) Alkol derecesi hacim itibariyle % 80’den az olan tağyir (denatüre) edilmemiş etil alkol hariç, (2208.20; 2208.50; 2208.60; 2208.70 ve 2208.90 hariç)] | 0 | 279,2902 |
2208.20 | Üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yolu ile elde edilen alkollü içkiler | 0 | 279,2902 |
2208.50 | Cin ve Geneva | 0 | 279,2902 |
2208.60 | Votka (2208.60.91.00.00, 2208.60.99.00.00 hariç) | 0 | 279,2902 |
2208.60.91.00.00 | Muhtevası 2 litreyi geçmeyen kaplarda olanlar (Alkol derecesi hacim itibariyle % 45.4’den fazla olanlar) | 0 | 279,2902 |
2208.60.99.00.00 | Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olanlar (Alkol derecesi hacim itibariyle % 45.4’den fazla olanlar) | 0 | 279,2902 |
2208.70 | Likörler | 0 | 279,2902 |
2208.90 | Diğerleri (2208.90.48.00.11, 2208.90.71.00.11 hariç) | 0 | 279,2902 |
2208.90.48.00.11 | Rakı | 0 | 279,2902 |
2208.90.71.00.11 | Rakı | 0 | 279,2902 |
İlgili olarak bakınız:
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hükmünün 2020 Yılı Ocak-Haziran Dönemi İçin Uygulanmamasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 1952) (31.12.2019 t. 30995 s. R.G.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 11.12.2019 tarihli ve 50253907 sayılı yazısı (Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlerde İhracat E-Fatura Düzenlemesi)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2019 Temmuz) – (Yürürlük; 03/07/2019)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 02.05.2019 tarihli ve 43964296 sayılı yazısı (Gümrüksüz Satış Mağazasında Antrepo Rejimi İhlalinde ÖTV Hesabı)
- 492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı (4) Sayılı Tarifenin “I-Tapu İşlemleri” Başlıklı Bölümünün 20/a Fıkrası, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci ve 29 uncu Maddeleri ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesi Gereğince Karar Verilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 287) (31.10.2018 t. 30581 s. R.G.) (31/10/2018 – 30/06/2019 tarihleri arasında indirime tabi ürünler)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 08.01.2018 tarihli 30882490 sayılı tasarruflu yazısı (Dronelarda Kullanılan Akülerde ÖTV Uygulaması)
- 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hakkında Karar – 2017/10462 (30.06.2017 t. 30110 s. R.G.)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2016 Temmuz) – (Yürürlük; 04/07/2016)
- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12/3 maddesi gereğince (III) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerindeki mallarda uygulanması gereken asgari maktu vergi tutarları (2015 Temmuz) – (Yürürlük; 3/7/2015)
- 4760 sayılı Kanunun 12/3 Maddesi ve 2012/4116 sayılı BKK 9. Maddesi gereği, (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde 2014 yılının ilk altı ayında meydana gelen %5,12 artış çerçevesinde yükseldi. (Mevzuat Net)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 26.03.2014 tarihli 18008620-2011-718-7-11 sayılı Özelgesi (Sarmalık kıyılmış tütün üretimi ve ambalajlı olarak satışında ÖTV oranı hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 24/03/2014 tarihli 610-ÖTV sayılı Özelgesi (ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan tütün mamullerine ilişkin ÖTV nin hesaplanması)
- 4760 sayılı Kanunun 12/3 Maddesi ve 2012/4116 sayılı BKK 9. Maddesi gereği, (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde 2013 yılının ilk altı ayında meydana gelen %2,46 artış çerçevesinde yükseldi. (Mevzuat Net)
- Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 20) (29.01.2011 t. 27830 s. R.G.) (Beyannameler ve bildirimlere ilişkin yapılan düzenlemeler hk.)
- 6111 Sayılı Torba Kanunu – Madde 87 (25.02.2011 t. 27846 s. R.G.)
(III) SAYILI LİSTE
(B) CETVELİ
G.T.İ.P. NO | Mal İsmi | Vergi Oranı (%) | Asgari Maktu Vergi Tutarı (TL) | Maktu Vergi Tutarı (TL) |
2402.10.00.00.11 | Tütün içeren purolar | 80 | 0,3747 | 0,5008 |
2402.10.00.00.12 | Uçları açık purolar | 80 | 0,3747 | 0,5008 |
2402.10.00.00.19 | Sigarillolar | 80 | 0,3747 | 0,5008 |
2402.20 | Tütün içeren sigaralar | 67 | 0,4883 | 0,4851 |
2402.90.00.00.00 | Diğerleri (Tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar, sigarillolar ve sigaralar)
|
|
|
|
-Tütün yerine geçen maddelerden yapılmış purolar, uçları açık purolar ve sigarillolar | 80 | 0,3747 | 0,5008 | |
-Tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralar | 67 | 0,4883 | 0,4851 | |
24.03 | Diğer mamul tütün ve mamul tütün yerine geçen maddeler; “homojenize” veya yeniden tertip edilmiş tütün; tütün hülasa ve esansları (2403.11.00.00.00, 2403.19.10.00.19, 2403.19.90.00.19, | 67 | 0,4883 | 0,4851 |
2403.11.00.00.00 | Bu faslın 1 nolu alt pozisyon notunda belirtilen nargile tütünleri | 63 | 0,0841 | 0,4851 |
2403.19.10.00.19 | Diğerleri (Net muhtevası 500 gr.ı geçmeyen ambalajlarda olanlar) | 40 | 0,0534 | 0,4851 |
2403.19.90.00.19 | Diğerleri (Net muhtevası 500 gr.ı geçen ambalajlarda olanlar) | 40 | 0,0534 | 0,4851 |
2403.99.10.00.00 | Enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün | 67 | 0,4883 | 0,4851 |
4813.10.00.80.00 | Diğerleri (Makaron) | 0 | 0,0577 | – |
IV sayılı liste ile ilgili olarak bakınız:
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 06.04.2020 tarihli 53684525 sayılı yazısı (85.07 Tarife Pozisyonundaki Eşyanın ÖTV`si)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 11.12.2019 tarihli ve 50253907 sayılı yazısı (Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yapılan Teslimlerde İhracat E-Fatura Düzenlemesi)
- Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 17.01.2019 tarihli ve 58539 sayılı özelgesi (8528.71.99.00.00 GTİP numaralı ürünün ithalatının ÖTV’ye tabi olup olmadığı hk.)
- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığının 13.10.2017 tarihli ve 93767041-135[0740007488]-36538 sayılı özelgesi (ÖTV İadesinde Özel Amaçlı YMM Raporu hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 26.10.2017 tarihli 29016709 sayılı tasarruflu yazısı (Üzerinde Yazılım Programı Yüklü Mesnetler İçin ÖTV Tahsili hk.)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün 12.04.2017 tarihli 24185007 sayılı tasarruflu yazısı (Traş Jeli ÖTV Oranı)
- Gümrükler Genel Müdürlüğünün ÖTV Kanununa ekli (IV) Sayılı Liste Kapsamındaki Eşyaya İlişkin Teminat Uygulaması konulu yazısı
- Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 22.10.2014 tarih ve 3468595 sayılı yazısı (Kablosuz mikrofonların sınıflandırılması hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 21.04.2014 tarihli 64597866-135[5-2014]-53 sayılı Özelgesi (İthali yapıldıktan sonra ihraç edilen mallara ait ödenen ÖTV nin iadesi hk.)
- Gelir İdaresi Başkanlığının 24.03.2014 tarihli 612 sayılı Özelgesi (İthal edilerek yurt içi teslimi yapıldıktan sonra geri verilen malların ithalatçı tarafından aynen ihraç edilmesi halinde, ithalde ödenen ÖTV nin iadesinin söz konusu olup olamayacağı hk.)
- 24.09.2012 tarih ve 19745 sayılı tasarruflu yazı (8415 Tarife Pozisyonunda yer alan eşyalar da ÖTV)
- 10.08.2012 tarih ve 17231 sayılı tasarruflu yazı (8507 tarife poz. Yer alan eşya ÖTVsi )
- Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine Dair Karar – 2009/15081 (16.06.2009 t. 27260 s. R.G.) (16/6/2009 – 30/9/2009 arihleri arasında indirime tabi ürünler)
- Bazı Mallara Uygulanacak Katma Değer Vergisi ile Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Belirlenmesine İlişkin Kararın Yürürlülüğe Konulması Hakkında Karar – 2009/14802 (16.03.2009 t. 27171 s. R.G.) (16.03.2009- 15/6/2009 tarihleri arasında indirime tabi ürünler)
- 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun
- Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun – 5766
- 6111 Sayılı Torba Kanunu – Madde 87 (25.02.2011 t. 27846 s. R.G.)
(IV) SAYILI LİSTE
G.T.İ.P. NO | Mal İsmi | Vergi Oranı (%) |
1604.31.00.00.00 | Havyar | 20 |
1604.32.00.00.00 | Havyar yerine kullanılan ürünler | 20 |
3303.00 | Parfümler ve tuvalet suları (3303.00.90.00.11 Kolonyalar hariç) | 20 |
33.04 | Güzellik veya makyaj müstahzarları ve cilt bakımı için müstahzarlar (ilaçlar hariç) (güneş kremleri veya güneşlenme müstahzarları dahil); manikür ve pedikür müstahzarları | 20 |
3305.20.00.00.00 | Perma ve defrize müstahzarları | 20 |
3305.30.00.00.00 | Saç spreyleri | 20 |
3305.90 | (Saç losyonları, boyaları, vb) | 20 |
33.07 | Traş öncesinde, traş sırasında veya traştan sonra kullanılan müstahzarlar, vücut deodorantları, banyo müstahzarları, tüy dökücüler ve tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen diğer parfümeri, kozmetik veya tuvalet müstahzarları, kapalı yerlerde kullanılan müstahzar deodorantlar (parfümlü veya dezenfekte edici vasfı olsun olmasın) | 20 |
Traş köpüğü ve traş kremi | 6,7 | |
3401.11.00.90.00 | Diğerleri (Yalnız traş sabunu) | 6,7 |
4103.90.00.00.11 | Diğer hayvanların yaş derileri | 20 |
4103.90.00.00.12 | Diğer hayvanların kuru derileri | 20 |
4103.90.00.00.13 | Diğer hayvanların pikle derileri | 20 |
4103.90.00.00.19 | Diğerleri | 20 |
43 | Kürkler ve taklit kürkler; bunların mamulleri | 25 |
43.01 | Ham kürkler (baş, kuyruk, pençe ve kürkçülüğe elverişli diğer parçalar dahil) (41.01, 41.02 ve 41.03 pozisyonlarındaki ham post ve deriler hariç) | 0 |
43.02 | Dabaklanmış veya aprelenmiş kürkler (baş, kuyruk, pençeler ve diğer parçalar dahil) (birleştirilmemiş veya birleştirilmiş) (diğer maddeler ilave edilmemiş) (43.03 pozisyonundakiler hariç) | 0 |
49.01 | Kitaplar, broşürler, risaleler ve benzeri matbuat (ayrı ayrı sayfalar halinde olsun olmasın) | 20 |
49.02 | Gazeteler ve periyodik yayınlar (resimli olsun olmasın veya reklam içersin içermesin) | 20 |
7013.10.00.10.00 | (Cam seramiğinden sofra ve mutfak eşyası) | 20 |
7013.22.10.00.00 | (Kurşun kristalden ayaklı bardak) | 20 |
7013.22.90.00.00 | (Kurşun kristalden ayaklı bardak) | 20 |
7013.33.11.00.00 | (Kurşun kristalden el imali bardak) | 20 |
7013.33.19.00.00 | (Kurşun kristalden el imali bardak) Diğerleri | 20 |
7013.33.91.00.00 | (Kurşun kristalden makina imali bardak) | 20 |
7013.33.99.00.00 | (Kurşun kristalden makina imali bardak) | 20 |
7013.41.10.00.00 | (Kurşun kristalden sofra ve mutfak eşyası) | 20 |
7013.41.90.00.00 | (Kurşun kristalden sofra ve mutfak eşyası) | 20 |
7013.91.10.00.00 | (Kurşun kristalden tuvalet, yazıhane ve ev tezyinatı ve benzeri işler için diğer cam eşya) | 20 |
7013.91.90.00.00 | (Kurşun kristalden tuvalet, yazıhane ve ev tezyinatı ve benzeri işler için diğer cam eşya) | 20 |
8214.20.00.00.11 | Çıt çıt tipi tırnak makasları | 20 |
8214.20.00.00.19 | [Manikür ve pedikür takım ve aletleri (tırnak törpüleri dahil)]Diğerleri | 20 |
8215.10.20.00.11 | (Kaşık, çatal vb. takım halinde) | 20 |
8215.91.00.90.11 | (Tek kaşık, çatal vb.) | 20 |
84.15 | Klima cihazları (motorlu bir vantilatör ile nem ve ısıyı değiştirmeye mahsus tertibatı olanlar) (nemin ayrı olarak ayarlanamadığı cihazlar dahil) | 6,7 |
84.18
| Buzdolapları, dondurucular ve diğer soğutucu ve dondurucu cihazlar (elektrikli olsun olmasın); ısı pompaları (84.15 pozisyonundaki klima cihazları hariç) | 6,7 |
8419.11.00.00.00 | Gazla çalışan anında su ısıtıcılar | 6,7 |
8419.19.00.00.11 | (Katı yakıtlı) | 6,7 |
8419.19.00.00.19 | (Termosifonlar ve güneş enerjili su ısıtıcıları dışındaki elektrikli olmayan anında veya depolu su ısıtıcıları) | 6,7 |
8421.12.00.00.11 | (Çamaşır kurutma makinaları) | 6,7 |
8422.11.00.00.00 | (Bulaşık yıkama makinaları) | 6,7 |
8450.11.11.00.00 | (Kuru çamaşır kapasitesi 6 kg.ı geçmeyen tam otomatik çamaşır yıkama makinası) | 6,7 |
8450.11.19.00.00 | (Kuru çamaşır kapasitesi 6 kg.ı geçmeyen tam otomatik çamaşır yıkama makinası) | 6,7 |
8450.11.90.00.00 | (Tam otomatik çamaşır yıkama makinası) | 6,7 |
8450.12.00.00.00 | (Çamaşır yıkama makinası) | 6,7 |
8450.19.00.00.11 | (Kuru çamaşır kapasitesi 10 kg.ı geçmeyen, santrifüjlü kurutma tertibatı olmayan çamaşır yıkama makinası) | 6,7 |
8450.19.00.00.19 | (Elektrikli olmayan çamaşır yıkama makinası) | 6,7 |
8451.21.00.00.11 | (Kuru çamaşır kapasitesi 10 kg.ı geçmeyen kurutma makinaları) | 6,7 |
85.07 | Elektrik akümülatörleri (bunların seperatörleri dahil) (kare veya dikdörtgen şeklinde olsun olmasın) (Yalnız elektrik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştırmaya mahsus olanlar) | 3 |
85.08 | Vakumlu elektrik süpürgeleri | 6,7 |
85.09 | (Gıda maddelerini öğütücüler ve karıştırıcılar; meyva veya sebze presleri, vb.; et kıyma makinaları vb.) | 6,7 |
8510.10.00.00.00 | (Elektrikli) | 6,7 |
85.16 | Elektrikli anında veya depolu su ısıtıcılar ve daldırma tipi ısıtıcılar; herhangi bir mahallin veya toprak ve benzeri yerlerin ısıtılmasına mahsus elektrikli cihazlar; berber işleri için elektrotermik cihazlar (örneğin; saç kurutucular, saç kıvırma cihazları, saç kıvırma maşalarını ısıtma cihazları) ve el kurutma makinaları; elektrikli ütüler; ev işlerinde kullanılan diğer elektrotermik cihazlar; elektrikli ısıtıcı rezistanslar (85.45 pozisyonundakiler hariç) (8516.40 Elektrikli ütüler hariç) | 6,7 |
8517.11.00.00.00 | Kordonsuz ahizeli telli telefon cihazları | 20 |
8517.12.00.00.11 | Alıcısı bulunan verici portatif (Cellular) telsiz telden cihazları | 25 |
8517.12.00.00.12 | Alıcısı bulunan verici mobil araç (Cellular) telsiz telefon cihazları | 20 |
8517.12.00.00.19 | Diğerleri | 20 |
8517.69.30.00.00 | Telsiz telefon, telsiz telgraf için alıcı cihazlar | 20 |
8517.69.90.90.24 | Alıcısı bulunan verici halk bandı (CB) ve 49 MHz alçak güçlü (100 miliwatt dan küçük) telsiz cihazları ve diğer amatör telsiz cihazları | 20 |
8517.69.90.90.29 | Diğerleri | 20 |
85.18 | Mikrofonlar ve bunların mesnetleri; hoparlörler (kabinlerine monte edilmiş olsun olmasın); başa takılan kulaklıklar, kulağa takılan kulaklıklar (bir mikrofonla kombine halde olsun olmasın), bir mikrofon ve bir veya daha fazla hoparlör içeren setler; elektrikli ses frekansı yükselteçleri, takım halindeki ses amplikatörleri | 20 |
85.19 | Ses kaydetme veya kaydedilen sesi tekrar vermeye mahsus cihazlar | 6,7 |
85.21 | Video kayıt veya gösterme cihazları (bir video tünerle birlikte olsun olmasın) | 6,7 |
8523.29.15.00.18 | (Manyetik mesnetler) | 6,7 |
8523.29.19.00.00 | (Diğer manyetik mesnetler) | 6,7 |
8523.41.10.00.00 | (Kayıt yapılmamış optik mesnetler) | 6,7 |
8523.41.30.00.00 | (Kayıt yapılmamış optik mesnetler) | 6,7 |
8523.41.90.00.00 | (Kayıt yapılmamış optik mesnetler) | 6,7 |
8523.49.10.00.00 | (Diğer optik mesnetler) | 6,7 |
8523.49.20.00.00 | Diğerleri | 6,7 |
8525.80 | Televizyon kameraları, dijital kameralar ve görüntü kaydedici kameralar | 20 |
8526.92 | Uzaktan kumanda etmeye mahsus telsiz cihazları | 20 |
8527.12 | Cep tipi radyo kaset çalar | 20 |
8527.13 | Ses kayıt veya kayıt edilen sesi tekrar vermeye mahsus cihaz ile birlikte olan diğer cihazlar | 20 |
8527.19.00.00.00 | (Harici bir güç kaynağı olmaksızın çalışan radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
8527.21.20.00.00 | (Sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde nümerik radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.21.52.00.00 | (Sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde nümerik radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.21.59.00.00 | (Kaset tipi olmayan) (Sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde nümerik radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.21.70.00.00 | (Sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde nümerik radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.21.92.00.00 | (Sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde nümerik radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.21.98.00.00 | (Kaset tipi olmayan, sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde nümerik radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.29.00.00.00 | (Sadece harici bir güç kaynağı ile çalışabilen motorlu taşıtlarda kullanılan türde ses kayıt cihazı ile birlikte olmayan radyo yayınlarını alıcı cihazlar) | 20 |
8527.91.11.00.00 | (Radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
8527.91.19.00.00 | (Radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
8527.91.35.00.00 | (Radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
8527.91.91.00.00 | (Radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
8527.91.99.00.00 | (Radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
8527.92.10.00.00 | Çalar saatli radyolar | 6,7 |
8527.92.90.00.00 | (Saatli radyolar) | 6,7 |
8527.99.00.00.00 | (Radyo yayınlarını alıcı diğer cihazlar) | 6,7 |
85.28 | Monitörler ve projektörler (televizyon alıcı cihazı ile mücehhez olmayanlar); televizyon alıcı cihazları (radyo yayınlarını alıcı cihazı veya ses veya görüntü kayıt veya tekrar verme cihazıyla birlikte olsun olmasın) (8528.42.00.00.00; 8528.52.10.00.00; 8528.62.00.00.00 hariç) | 6,7 |
8543.70.03.00.00 | Video oyun konsolları için kablosuz kızıl ötesi uzaktan kumanda cihazları | 20 |
8543.70.90.00.15 | Infrared ile çalışan uzaktan kumanda cihazları (remote control) | 20 |
9113.90.00.30.00 | (Saat kayışları) | 20 |
9302.00.00.00.00 | Revolverler ve tabancalar (93,03 veya 93.04 pozisyonundakiler hariç) | 20 |
93.03 | Bir patlayıcının itiş gücü ile çalışan diğer ateşli silahlar ve benzeri cihazlar (spor için av tüfekleri ve tüfekler, ağızdan doldurulan ateşli silahlar, sadece işaret fişeği atmak üzere imal edilmiş tabanca ve diğer cihazlar, manevra fişeği atmak için tabanca ve revolverler, hayvan öldürmeye mahsus sürgülü silahlar, ok-atar tüfekler gibi) | 20 |
9405.10.50.10.11 | Kristal avizeler | 20 |
95.04 | Video oyun konsolları ve makinaları, eğlence merkezleri için oyun eşyası, tilt makinası, bilardo, kumarhane oyunları için özel masalar, salon veya masa oyunları ve otomatik bowling oyun ekipmanları dahil | 20 |
96.01 | İşlenmiş fildişi, kemik, bağa, boynuz, çatallı boynuz, mercan, sedef ve yontulmaya elverişli diğer hayvansal maddeler ve bu maddelerden eşya (kalıplama suretiyle elde edilen eşya dahil) | 20 |
NOT: Bu listedeki malların aksam ve parçaları kapsama dahil değildir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 60 ıncı maddesinin yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
Ek vergi:
MADDE 60. – 1. Aşağıda yazılı malların ithali veya imalatçıları tarafından teslimi hizalarında gösterilen nisbetlerde ek vergiye tabidir.
a) Tütün mamülleri (sigara, puro, pipo tütünleri, kıyılmış tütün enfiye tömbeki ve benzeri) | %120 |
b) Her türlü alkollü içkiler (Tabii köpüren şarap ile vermut ve kınakına şarabı dahil, sair şarap ve bira hariç) | %120 |
c) Sair şaraplar ve bira | % 16 |
d) Her türlü alkolsüz içkiler (sade gazoz, meyvalı gazoz ve meyva suları hariç) | % 10 |
e) Her türlü ispirtolar ve fuzel yağı | % 50 |
f) Oyun kağıtları (çocuklara mahsus oyuncak kağıtlar hariç) | % 60 |
g) Röntgen filmleri | % 60 |
- Ek Verginin matrahı, Katma Değer Vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül eder. Şu kadar ki Savunma Sanayii Destekleme Fonuna gönderilecek miktarlar matraha dahil edilmez.
- Ek verginin tarh, tahakkuk ve ödenmesi ile vergilendirmeye ilişkin diğer hususlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.
- Ek vergi Katma Değer Vergisinden indirilemez.
- Mükellefler satış faturalarında ek vergiyi ayrıca göstermeye mecburdurlar. İthal sırasında ödenen ek vergi ise, gümrük makbuzlarında ayrıca gösterilir.
- Ek vergiye tabi malların vergi nispetlerinin herbirini ayrı ayrı üç katına kadar artırmaya veya sıfıra kadar indirmeye ve tekrar kanuni seviyelerine getirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
- Bu maddenin 1 numaralı fıkrasının (a) ve (b) bendlerine göre alınan ek verginin % 30’u ile (c) ve (d) bendlerine göre alınan ek verginin % 100’ü tahsilini takip eden ay içinde Toplu Konut Fonuna gelir olarak aktarılır. Bu konudaki usul ve esaslar Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından tespit edilir.
- Bu maddenin 1 numaralı fıkrasının (f) ve (g) bentleri gereğince bir ay içerisinde tahsil edilen ek verginin % 75’i ertesi ayın sonuna kadar Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğüne aktarılır. Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü vergi hasılatını kayıtlarında ve netice hesaplarında göstermek zorundadır.
- Maliye Bakanlığı, topluca veya ayrı ayrı olmak üzere bu madde kapsamındaki mallara ait ek vergilerin tamamının veya bir kısmının bandrol usulü ile tahsiline ve bu uygulamanın usul ve esaslarını tespit etmeye yetkilidir.
7.11.1985 tarihli ve 3238 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinin yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
- b) Her türlü alkollü içki, ispirto, sigara, puro, pipo tütünleri, kıyılmış tütün, enfiye, tömbeki ve benzeri tütün mamüllerinin ithalinde veya imalatçıları tarafından tesliminde toplam bedelden (ithalatta gümrükte ödenen Katma Değer Vergisine esas matrah, yurt içi imalatta ise imalatçı firma tarafından pazarlamacı firmaya teslim anındaki bedel, toplam bedel olarak nazara alınır.) Bakanlar Kurulunca % 10’una kadar belirlenecek oranda alınacak meblağ, (Bu suretle Fona ödenecek meblağ Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde gider olarak nazara alınır.)
Mükellefler satış faturalarında Savunma Sanayii Destekleme Fonu payını ayrıca göstermeye mecburdurlar. İthal sırasında ödenen Savunma Sanayii Destekleme Fonu payı ise, gümrük makbuzlarında ayrıca gösterilir.
Bakanlar Kurulu bu fıkrada yazılı oranı iki katına kadar yükseltmeye, alıncak Fon payını ithalat ve mal grupları itibariyle, farklılaştırmaya ve Fona yapılacak ödemelerin usul ve esaslarını tespit etmeye yetkilidir. (12/7/95 g. R.G.).
24.3.1988 tarihli ve 3418 sayılı Kanunun 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 39 uncu maddelerinin yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
Konu:
Madde 2- Her türlü alkol (füzel yağı dahil) ve alkollü içkiler ile her türlü alkolsüz içkiler (su, soda, sade gazoz, meyveli gazoz ve meyve suları hariç); tütün ve tütün mamullerinin teslimi ve ithalatı, Eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisine tabidir.
Vergiyi doğuran olay:
Madde 5- Vergiyi doğuran olay, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerine göre tespit edilir.
İstisnalar:
Madde 6- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda yer alan istisnalar, bu Kanunun uygulanması yönünden de geçerlidir.
Miktarlar:
“Madde 7-Eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisinin oranı %10’dur. Bakanlar Kurulu, verginin kapsamına giren her bir mal veya mal grubu için bu oranı sıfıra kadar indirmeye, üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
Eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisi, tütün mamulleri ile her türlü alkollü içkilerin (tabii köpüren şarap ile vermut ve kına kına şarabı dahil, sair şarap ve bira hariç) katma değer vergisi hesabına esas alınan perakende satış fiyatı; sair şaraplar ve bira ile her türlü alkolsüz içeceklerin (su, soda, sade gazoz, meyveli gazoz ve meyve suları hariç) imalatçılarla ithalatçılarda oluşan katma değer vergisi matrahı üzerinden hesaplanır. Alkolsüz içecekler hariç verginin hesaplanmasında 5 000 liraya kadar olan kesirler 5 000 lira ve katları olarak uygulanır. Bu vergi, katma değer vergisi ve diğer vergi, resim, harç, fon, pay ve benzerlerinin matrahına dahil edilmez.
Beyan, ödeme yeri ve zaman ile verginin toplanacağı hesap:
Madde 8- Eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerine göre düzenlenen ek vergi beyannamesi ile beyan edilir ve bu verginin ödeme süresi içinde ilgili vergi dairesine yatırılır.
Vergi daireleri, eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisi hasılatının tamamını Maliye ve Gümrük Bakanlığı Merkez Saymanlığında ayrı bir hesaba bu Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde, tahsil edildiği ayı takiben bir ay içinde yatırırlar.
16.8.1997 tarihli ve 4306 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin (A) fıkrasının (2)numaralı bendi ile (B) fıkrasının yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
- B) 31.12.2010 tarihine kadar 24.3.1988 tarihli ve 3418 sayılı Kanunun7 nci maddesi hükmü yerine aşağıdaki hüküm uygulanır.
Eğitim, gençlik spor ve sağlık hizmetleri vergisinin oranı %10’dur. Bakanlar Kurulu, verginin kapsamına giren her bir mal veya mal grubu için bu oranı sıfıra kadar indirmeye, üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
Eğitim, gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisi, tütün mamulleri ile her türlü alkollü içkilerin (tabii köpüren şarap ile vermut ve kına kına şarabı dahil, sair şarap ve bira hariç) katma değer vergisi hesabına esas alınan perakende satış fiyatı; sair şaraplar ve bira ile her türlü alkolsüz içeceklerin (su, soda, sade gazoz, meyveli gazoz ve meyve suları hariç) imalatçılarla oluşan katma değer vergisi matrahı üzerinden hesaplanır. Alkolsüz içecekler hariç verginin hesaplanmasında 5 000 liraya kadar olan kesirler 5 000 lira ve katları olarak uygulanır. Bu vergi, katma değer vergisi ve diğer vergi, resim, harç, fon, pay ve benzerlerinin matrahına dahil edilmez.
4342 sayılı Mera Kanununun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
- a) Her türlü tütün mamulleri ile alkollü içkilerin imalat ve ithalatçıları tarafından yurt içinde yapılacak teslimlerde satış fiyatı üzerinden hesaplanacak yüzde 3 oranında alınacak pay,
20.6.2001 tarihli ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin (d) fıkrasının (1)ve (3) numaralı alt bentlerinin yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
1- Tekel idaresi ve tekel dışında kalan gerçek ve tüzel kişiler tarafından imal edilen alkollü ve alkolsüz içkiler, tütün mamulleri, ispirto ve ispirtolu içkiler ve her türlü içki imalinde kullanılan alkollü ve alkolsüz özütlerin istihsal vergisine esas matrahları üzerinden en fazla yüzde 15’i nispetinde hesaplanacak ve istihsal vergisinden ayrılacak miktarlar (Bu maddelerin istihsal vergisinin fona ödenecek meblağı karşılamaması veya istihsal vergisinin mevcut olmaması halinde de yukarıda açıklanan şekilde hesaplanacak miktar Tekel İdaresi ve Tekel dışında gerçek ve tüzel kişiler tarafından bütçeye ödenir.),
3- Tekel idaresinin ithal ettiği maddelerden alınan paylar.
3.1.2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrasının yukarıdaki kanun ile yürürlükten kaldırılmadan önceki şekli aşağıdadır. (İnfosoft Bilgi Sistemleri)
- a) Yurt içinde üretilen veya ithal edilen tütün mamulleri ile alkol ve alkollü içkilerin yurt içinde yapılacak ilk teslimlerinde satış fiyatının binde dördü.
Gerektiğinde (a) bendinde belirtilen oranı yüzde elliye kadar azaltmaya, ödeme usul ve esaslarını tespite Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu tutar hiçbir vergiye matrah teşkil etmez.