Antrepo Sayım Tutanakları Cevaplı Rapor
Yazıda, Muratbey Gümrük Müdürlüğü’nün 12 Eylül 2022 tarihli Müdürlük Emrinde; Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerinin Giriş Sayım Tutanaklarına atıfta bulunularak, bir uygulama başlatıldığı iletildi.
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneğinin İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne muhatap 26 Eylül 2022 tarihli yazısında; Müfettişlik Raporu ile, Antrepodaki eşyanın fiziki sayımlarında, antrepolarda eşyaların kabulü esnasında düzenlenen Sayım Tutanaklarının baz alınmasının istenildiği aktarıldı. Ancak, sayım tutanaklarının bu şekilde düzenlenmesinin, gerek Gümrük Mevzuatı gerekse YGM Mevzuatı açısından uygun olmadığı gibi pratikte de uygulanabilir olmadığı ifade edildi.
Yazının devamında şu ifadelere yer verildi:
“Çünkü Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri (YGM) ve Antrepo İşleticileri; uhdelerinde bulunan antrepolara gelen eşya için, kap (Dış ambalaj) ve gümrük idarelerince miktarı belirlenmiş ise bu miktardan, belirlenmemiş ise belgelerinde yazılı miktarlar üzerinden gümrük idaresine karşı sorumludurlar.
Gerek YGM’lerin gerekse antrepo işleticilerinin kap içeriğini sayma salahiyeti olmadığı gibi; antrepoya girişte tespit edilen dış ambalaj (kap) içinde ne kadar muhtelif eşya bulunduğunu; kap muhteviyatının beyannamenin hangi kalemlerine karşılık geldiğini tespit etme ve ona göre tutanak tutma sorumluluğu da bulunmadığı ifade edilmişti.
Amir Mevzuat gereği, beyan sahibi tarafından beyan edilen eşya cinsini ve miktarını esas alarak kayıt üreten YGM’n in, kabı açmak, kap içini saymak gibi bir yetkisi ve yükümlülüğü olmadığı gibi, çok sayıda muhtelif eşyanın yer aldığı antrepo beyannameleri için oluşturulan sayım tutanakları, Müdürlük Emrinde belirtildiği şekilde; eşya cins ve nevilerinin kalem kalem yazılması YGMS de Eşyanın Cinsi hanesine girilebilecek karakter sayısının limiti sebebiyle teknik açıdan da mümkün değildir. Ayrıca tutanakların Günlük rapora aktarılması sırasında da yine limit sebebiyle uyuşmazlık çıkacağı ortadadır.
Yukarıda izah edilen hususlar ışığında; YGM İşlemlerinin uygulamasına esas teşkil eden 2016-21 Sayılı Genelge eki YGM Rehberi EK 1-C ANTREPO REJİMİ STATÜSÜNDE EŞYA GİRİŞİNE İLİŞKİN SAYIM TUTANAĞI ve EK 1-E ANTREPO REJİMİ STATÜSÜNDE EŞYA ÇIKIŞINA İLİŞKİN SAYIM TUTANAĞI içerisinde eşya cinsine dair açıklama hanesinin: ‘ilgili beyanname muhteviyatı eşyalar şeklinde’ doldurulması gerektiği değerlendirilmektedir. Zira ifade edildiği üzere, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri’nin fiziki olarak kap sayısını kontrol edebilmekten başka bir hareket alanları bulunmamaktadır.
Mezkûr düzenlemenin bir kamu yararı sağlaması açısından etkisi olmayacağı gibi cari işlemlerin geciktirilmesi ve sistemsel yüklemenin arttırılması sonuçlarını doğuracağı düşünülmektedir. Bu bakımdan, gerek Gümrük Mevzuatına gerekse YGM Mevzuatına uygun olmadığı gibi pratikte de uygulanabilirliği güç ve imkânsız olan mezkur uygulamanın yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi bakımından; ilgi (a)’da kayıtlı Muratbey Gümrük Müdürlüğü’nün 12.09.2022 tarih ve E-82973961-131.01.01-00078099082 sayılı Müdürlük Emri ile İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne muhatap ilgi (b)’de kayıtlı yazı ve işbu yazı dahilinde Makamlarınca değerlendirilmesi hususunu takdir ve tensiplerinize arz ederiz.”