Araç İthalatında Ödenecek ÖTV İçin Teminat Uygulaması
14 Ocak Cumartesi günü Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 545) yer aldı.
Tebliğ ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan mallar için doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla 16/11/2022 tarihinde Maliye Bakanlığı’na verilen motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden teminat alma yetkisi kapsamında uygulamaya ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor.
TEMİNAT UYGULAMASININ KAPSAMI
Vergi Usul Kanununa göre teminat uygulaması kapsamı şu şekilde:
– Münferit ithalatçılardan Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi taşıtların ithalatını yapanlar.
– Münferit ithalatçıların bayileri.
– Münferit ithalatçıların bayileri ile bayilik sözleşmesi bulanan gerçek veya tüzel kişiler.
– Distribütörler ile bunların distribütörlük kapsamında bulunan bayileri için teminat yükümlülüğü bulunmuyor.
– Distribütörlerin, aynı zamanda münferit ithalatçı statüsünde bulunmaları, teminat yükümlülüğünü ortadan kaldırmıyor.
– Kamu kurum ve kuruluşlarına taşıt temin eden Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü bu uygulama kapsamında yer almıyor.
Bildirim Yükümlülüğü
Belge talebinde bulunan ve teminat vermekle yükümlü bulunan münferit ithalatçıların, Belge talep dilekçesi ekinde bayilerini Belgenin düzenlenmesinden önce ilgili vergi dairesine bildirme zorunluluğu bulunuyor.
Teminat vermekle yükümlü bulunan münferit ithalatçıların, Belge aldıktan sonra yeni sözleşme imzaladıkları bayilerini ve bildirimi yapılmış olan bayilerinden sözleşmesi sona erenlerini sözleşmenin imzalandığı/sona erdiği tarihi takip eden 30 gün içinde münferit ithalatçılar tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi zorunlu olarak bildiriliyor.
Teminat yatırma zorunluluğu bulunan bayilerin teminat yatırma süreleri içinde bayilerini ilgili vergi dairesine bildirmesi zorunlu tutuluyor. Yine söz konusu bayilerin yeni sözleşme imzaladıkları bayilerini ve bildirimi yapılmış olan bayilerinden sözleşmesi sona erenlerini de sözleşmenin imzalandığı/sona erdiği tarihi takip eden 30 gün içinde bildirilmesi gerekiyor.
Teminat uygulaması kapsamında, ÖTV ödenmeksizin satılması amacıyla teslim edilmek istenen 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi taşıtlara ilişkin olarak, söz konusu taşıtı teslim etmek isteyen mükellefler tarafından, bahse konu teslim işleminden önce, elektronik ortamda Vergi Dairesi Sistemine bildirim yapılması gerekiyor. Söz konusu bildirimi yapılmayan taşıtların ÖTV ödenmeksizin veya ilk iktisap kapsamında teslimi mümkün bulunmuyor.
Ceza Uygulaması
Tebliğ kapsamında teminat vermekle yükümlü olanlardan; süresinde hiç teminat vermeyen, eksik teminat veren ya da daha önce verdikleri teminatları tamamlamaları gereken süre içinde tamamlamayanlar adına, özel usulsüzlük cezası kesileceği bildiriliyor. Bahse konu cezanın uygulamasında, yeni işe başlayan ve işe başladığı hesap dönemi kapanmadığı için brüt satışları net olarak belli olmayan mükellefler hakkında, 213 sayılı Kanunun mükerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan tutarın (1.000 TL) 10 katı tutarında ceza kesileceği bildiriliyor.
Tebliğ kapsamında bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler adına, 213 sayılı Kanunun mükerrer 355 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecek. (Madde 355 a) Damga Vergisi mevzuuna giren kağıtlar ve ilanlara yapıştırılan pullar, Damga Vergisi Kanununun belli ettiği şekilde iptal edilmemişse, iptal edilmemiş olan pulların kıymeti üzerinden maktu vergilerde yüzde 50, nispi vergilerde yüzde 10 vergi cezası kesilir. )
Geçiş Hükmü
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla geçerliliği devam eden Belge sahibi münferit ithalatçılar ile bunların bayileri ve varsa bunların da bayileri, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir ay içerisinde, bu Tebliğde belirtilen usulde teminat vermekle ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Teminat ve bildirim yükümlülüğünü yerine getiren Belge sahibi mükelleflerin geçerliliği devam eden Belgelerinin de Vergi Dairesi Sistemine kaydı yapılması gerekiyor. Bu süre zarfında yükümlülüklerini yerine getirmeyen münferit ithalatçıların Belgeleri iptal edilir.
Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Belge için başvuruda bulunmuş olan ve teminat vermekle yükümlü bulunan münferit ithalatçılar, ancak bu Tebliğe uygun olarak teminat vermek ve bayilerini bildirmek şartıyla Belgeyi temin edebilecekler.
Resmi Gazete için tıklayınız.