Güçlü Otomobil Talebi Dünya Ticareti İçin İyileşme Sinyali Oldu
Mal Barometresi Mayıs ayında 95,6 olarak gerçekleşti. Barometrenin şu andaki seviyesi 99,1 olarak bildirildi. Mal ticareti hacminin iki çeyreklik düşününün ardından gerçekleşen artış hafif bir artış olarak değerlendiriliyor. Barometreye ihracat siparişleri açışından bakıldığında ihracat veri bileşeninin zayıf kalmasının üçüncü çeyrek ve sonrasında sürdürülebilir toparlanmanın olacağı konusunda ümit vaat etmediği belirtiliyor.
Ticari mal ticareti hacmi, 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %1,0 ve çeyrek bazda %0,3 düşüş göstererek 2022’nin dördüncü çeyreğinde başlayan gerilemeyi sürdürdüğü belirtiliyor. Ukrayna’daki savaşla bağlantılı gıda ve enerji fiyatları ve gelişmiş ekonomilerde enflasyonla mücadeleyi amaçlayan daha sıkı para politikaları gerilemeyi destekleyen faktörler arasında görülüyor.
Küresel ithalat talebi, Avrupa Birliği ve Çin dahil olmak üzere önde gelen ekonomilerdeki yavaş ekonomik büyümenin baskısıyla zayıf kalmaya devam ediyor. Mevcut sonuçlarla bağlantılı olarak, DTÖ’nün 5 Nisan’da yayınladığı ve 2023 yılında mal ticaretinde %1,7’lik bir büyüme öngörülüyor. Ancak, ticaret büyümesinin yılın ikinci yarısında beklendiği gibi hızlanması durumunda hedef hâlâ ulaşılabilir durumda olduğu belirtiliyor.
Barometrenin bileşen endekslerinin çoğu, son okumalarda trendin biraz altında seyrediyor.
Söz konusu endeksler;
– İhracat siparişleri endeksi (97,6),
– Konteyner nakliye endeksi (99,5),
– Hava taşımacılığı endeksi (97,5)
– Hammadde endeksi (99,2)
yer alıyor.
Ana istisnalar, trendin üzerine çıkan otomotiv ürünleri endeksi (110,8) ve trendin altına düşen elektronik bileşenler endeksi (91,5) olduğu bildiriliyor. Artan otomotiv ürünleri ihracatı, Japonya’da 2023’ün ilk yarısında beklenenden daha güçlü GSYİH büyümesine katkıda bulunuyor. Araç ihracatı da son aylarda ivme kazanmakta zorlanan Çin ekonomisi için yeni bir güç kaynağı olduğu belirtiliyor.
Mal Ticareti Barometresine ulaşmak için tıklayınız.