Gümrük Vergisinde Muaf Olarak Araç İthal Edilmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapıldı
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Gümrük Muafiyeti Tebliği (Seri No: 2)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 1) yer aldı.
Tebliğ ile Gümrük Muafiyeti Tebliği (Seri No: 2)’nde değişiklik yapıldı.
Yapılan değişiklikler şu şekilde;
Gümrük Muafiyeti Tebliği (Seri No: 2)’nin Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına yeni iki bent eklendi.
“d) Engelli araç ithal sistemi: Engelli araç ithali için ilk aşama olan engelli komisyonuna katılım başvurularının e-Devlet üzerinden gerçekleştirildiği sistemi,
e) Hareket ettirici tertibat: Debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunu,”
Gümrük Muafiyeti Tebliği (Seri No: 2)’nin Muafiyetin İstisnası başlıklı 6. Maddesine yeni bir fıkra eklendi.
“(7) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerinde belirtilen kişiler, çift uyruklu olmaları halinde bu haktan faydalanamazlar.”
Buna göre;
Türkiye Gümrük Bölgesi dışında en az yirmi dört ay ikamet ettikten sonra, yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden Türk vatandaşları ile Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara sürekli görevli olarak atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri çift uyruklu olmaları halinde motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarını gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokabilme muafiyetinden yararlanamayacak.
Tebliğin Serbest Dolaşıma Giriş İşlemleri başlıklı 9. Maddesinin 2. Fıkrasının bendinde değişikliğe gidildi; Buna göre;
Serbest Dolaşıma Giriş İşlemleri tamamlanan Kullanılmış Motorlu veya Motorsuz Özel Nakil Vasıtalarının Serbest Dolaşıma Girişi yetkili gümrük idareleri tarafından düzenlenecek belgeye gerekli şerh düşülen Özel kara nakil vasıtaları için düzenlenecek trafik şahadetnamesi ilgili notere gönderilecek.
Tebliğin Hakkın Mükerrer Kullanımının Kontrolü başlık 16. Maddesinin 1 fıkrasında değişikliğe gidildi. Buna göre ev eşyasına ilişkin gümrük işlemlerinde kişinin kendisi ve aile ünitesinde ki diğer kişiler tarafından hakkın mükerrer olarak kullanılıp kullanılmadığı Bilge Sistemi üzerinden kontrol edilecek.
Tebliğin Genel Amaçlarla Serbest Dolaşıma Giren Diğer Eşya başlıklı beşinci bölümünde yer alan Belgeler başlıklı 23 maddesinin c bendinde belirtilen “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde belirlenen özellikleri taşıdığına ilişkin olarak Ankara İl Sağlık Müdürlüğünden alınacak uygunluk yazısı,” alınması zorunluluğu Ankara ibaresi kaldırılarak yalnızca “İl Sağlık Müdürlüğü”nden alınacak uygunluk yazı şeklini aldı.
Aynı maddenin ç bendinde yer alan Cenaze hazırlama araçları ile uzun mesafeli nakil yapacak olan cenaze nakil araçlarına ilişkin uygunluk belgesi de İl Sağlık Müdürlüğünden alınacak.
Tebliğin Engellilerin Kullanımına Mahsus Eşya başlıklı 7.bölümünde yer alan Belgeler başlıklı 30. Maddesinin 1.fıkrasında değişikliğe gidildi. Buna göre;
Özel tertibatlı engelli aracı için araç Türkiye’ye getirilmeden önce, engelli araç ithal sistemi üzerinden komisyona katılım amacıyla ön başvuru yapılması gerekiyor. Ön başvurunun kabulü için belgelerin tam ve eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi şartı bulunuyor. Muafiyetten faydalanan kişilerin kendileri, velileri, vasileri veya Gümrük Kanununun 225 inci maddesi çerçevesinde temsil yetkisini haiz kişiler tarafından; gerekli belgelerle birlikte ön başvuru yapılan komisyonun bulunduğu yetkili gümrük idaresine, başvuru yapılması gerekiyor.
Eski Hali
MADDE 30 – (1) Kararın 104 üncü maddesi kapsamında muafiyetten faydalanan kişilerin kendileri, vasileri veya Gümrük Kanununun 225 inci maddesi çerçevesinde temsil yetkisini haiz kişiler tarafından; aynı maddenin ikinci fıkrası kapsamındaki özel tertibatlı engelli aracı için, araç Türkiye’ye getirilmeden önce, bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen belgelerle birlikte bu Tebliğin 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen yetkili gümrük idaresine başvurulur.
Yeni Hali
“(1) Özel tertibatlı engelli aracı için araç Türkiye’ye getirilmeden önce, engelli araç ithal sistemi üzerinden komisyona katılım amacıyla ön başvuru yapılır. Ön başvurunun kabulü için belgelerin tam ve eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi gerekir. Kararın 104 üncü maddesi kapsamında muafiyetten faydalanan kişilerin kendileri, velileri, vasileri veya Gümrük Kanununun 225 inci maddesi çerçevesinde temsil yetkisini haiz kişiler tarafından; ön başvuru yapılan komisyonun bulunduğu yetkili gümrük idaresine, üçüncü fıkrada belirtilen belgelerle birlikte başvurulur.”
Tebliğin Engelli kişiye ilişkin yapılacak tespitler başlıklı 31 maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre; Komisyonun toplanacağı gün engelli kişi de gümrük idaresinde hazır bulunuyor. Ancak el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olan kişilerin komisyona katılması zorunluğu bulunmuyor. Bu kişiler vekalet vereceği başka bir kişi ya da varsa velisi veya vasisinin temsilci olarak komisyona katılması mümkün bulunuyor.
Tebliğin Araca İlişkin Şartlar başlıklı 32 maddesine yeni bir fıkra eklendi buna göre;
El ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş engelliler tarafından münhasıran kullanılmak üzere özel suretle imal edilmiş serbest dolaşıma sokulan aracın özel suretle imal edilmiş hareket ettirici tertibatın (Debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu) bulunması gerekiyor.
Tebliğin 35. Maddesinde değişikliğe gidildi;
Eski Hali
“MADDE 35 – (1) Yurt dışında bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile resmi kuruluşlar tarafından bağışlanan Kararın 105 inci maddesinde belirtilen eşyanın, yalnızca kamu kurum ve kuruluşları ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan dernekler tarafından serbest dolaşıma girişine izin verilir.”
Yeni Hali
“MADDE 35- (1) Kamu kurum ve kuruluşları ile 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununun 27 nci maddesi kapsamında kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından kullanılmak üzere getirilen veya yurt dışında bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile resmi kuruluşlar tarafından bunlara gönderilen, Kararın 105 inci maddesinde belirtilen eşyanın serbest dolaşıma girişine izin verilir.”
Tebliğin Eşyaya ilişkin gümrük işlemleri başlıklı 36. Maddesinin 1. Fıkrası değiştirildi;
Eski Hali
“MADDE 36 – (1) Kriz hali nedeniyle, kriz halinden etkilenen bölgeye yurt dışından insani amaçla gönderilen temel ihtiyaç maddeleri ile diğer eşya için gümrük mevzuatının öngördüğü şekilde konşimento veya taşıma belgesi ibrazı aranır. Temel ihtiyaç maddesini ve diğer eşyayı kabul eden kuruluş tarafından Ek-7’ye uygun olarak düzenlenecek eşya listesi gümrük idaresine sunulur ve buna göre gümrük işlemleri tamamlanır.”
Yeni Hali
“(1) Kriz hali nedeniyle, kriz halinden etkilenen bölgeye yurt dışından insani amaçla gönderilen temel ihtiyaç maddeleri ile diğer eşya için gümrük mevzuatının öngördüğü şekilde konşimento veya taşıma belgesi ibrazı aranır ve 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 169 uncu maddesi uyarınca elektronik ortamda sözlü beyan verilmesi gerekir. Ancak kriz halinin devam etmesi nedeniyle işlemlerin çok hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesinin gerektiği durumlarda, temel ihtiyaç maddesini ve diğer eşyayı kabul eden kuruluş tarafından Ek-7’ye uygun olarak düzenlenecek eşya listesinin gümrük idaresine sunulmasıyla gümrük işlemleri tamamlanır. Bu durumda sözlü beyan formu eşyanın tesliminden sonra, Gümrük Yönetmeliğinin 172 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca ilgili muafiyet kodu eklenmek suretiyle elektronik ortamda gümrük idaresince doldurulur.”
Tebliğin Yetkili Gümrük İdareleri başlıklı 38. Maddesine yeni bir fıkra eklendi.
Buna göre; Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulacak nakil vasıtalarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinde Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü, Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü, Gebze Gümrük Müdürlüğü, İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü, Mersin Gümrük Müdürlüğü ve Dilovası Gümrük Müdürlüğü yetkili olacak.
Tebliğin Beyan ve sorumluluk başlıklı 39. Maddesinde değişiklik yapıldı. Milli savunma ve iç güvenlik kapsamında serbest dolaşıma sokulacak nakil vasıtaları hariç Tebliğ kapsamındaki eşyanın serbest dolaşıma girişinde elektronik ortamda sözlü beyan formu kullanılacak.
Tebliğin Yasaklama, kısıtlama ve yaptırımlar başlıklı 41. Maddesinin 3 fıkrasının a bendine yeni bir cümle eklendi. Bu bendin yeni hali şu şekilde;
41-(3)-a) Yedinci bölüm kapsamı gerçek kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmaları, adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracı satmış veya başka bir engelli kişiye devretmiş olmaları halinde mümkündür. “Ancak deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelen aracın hurdaya çıkarılması halinde, gümrüğe terk edilmesi durumunda gümrük vergileri aranmaksızın, gümrüğe terk edilmemesi durumunda ise gümrük vergilerinin ödenmesi koşuluyla yeniden muafiyetten faydalanılması mümkündür.”
Söz konusu 41. Maddeye iki yeni fıkra eklendi;
“(4) Kararın 67 nci maddesi kapsamındaki motorlu nakil vasıtalarının serbest dolaşıma girişinde yetkili gümrük idaresince düzenlenecek olan trafik şahadetnamesine Ek-2’de yer alan şerh konularak gümrük işlemleri tamamlanır.
(5) Şerh kaldırma işlemleri için serbest dolaşıma giriş işlemlerinin gerçekleştirildiği gümrük idaresine başvurulur.”
Resmi Gazete için tıklayınız.