Kabahatler Kanununa İlişkin Tahsilat Tebliği Yayınlandı
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18) yer aldı.
Tebliğ ile idari para cezaları için genel usul kanunu olan 5326 sayılı Kabahatler Kanununun bazı maddelerinin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlenmesi amaçlanıyor.
İdari Yaptırım Kararında Yer Alacak Hususlar
İdari yaptırım kararında; hakkında idari yaptırım kararı verilen kişinin kimlik bilgisi (T.C. kimlik numarası, yabancı kimlik numarası, vergi kimlik numarası dahil) ve adresi, idari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiili, bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak deliller, karar tarihi ve kararı veren kamu görevlilerinin kimlik bilgisi, fiilin işlendiği yer ve zaman, idari para cezasının tutarı, ödeme süresi, ödeme yeri, idari yaptırım kararına karşı başvurulabilecek kanun yolu, mercii ve süresi, indirimli ödeme ve taksitlendirme talep etme hakkı, ödeme yapılmaması halinde uygulanacak müeyyideler yer alması gerekiyor.
Tebliğ Usulü
İdari yaptırım kararı, 7201 sayılı Tebligat Kanununun ilgili hükümlerine göre tebliğ ediliyor. Elektronik ortamda yapılan tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılıyor. Tebligatlar, 7201 sayılı Kanun uyarınca yapılmış tebligat yerine geçiyor.
Kesinleşme
Bir alacağın kesinleşmesi, alacağın varlığının hukuk düzeninde ihtilaflı olmaması ve ihtilaflı hale gelme olasılığının kalmaması anlamına geliyor. İdari para cezaları için kesinleşme; idari yaptırım kararına karşı kanun yoluna başvurulmaması, kanun yoluna başvurulduğu hallerde ise yargılama aşamalarının son bulması gerekiyor.
İdari para cezaları aşağıdaki hallerde kesinleşiyor:
– İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda
– Hususi kanunlarında kanun yolu düzenlenmeyen idari para cezaları, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulmadığı takdirde, bu sürenin bitiminde kesinleşiyor. Ancak, 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulması halinde;
— Üçbin Türk Lirasına (bu tutar dahil) kadar idari para cezalarına ilişkin sulh ceza hakimliğinin karar tarihinde,
— Üçbin Türk Lirasının (bu tutar hariç) üzerindeki idari para cezalarına ilişkin kararın taraflara tebliğini müteakip 5326 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen sürenin bitiminde, sulh ceza hakimliği kararına itiraz edilmesi halinde itirazı incelemeye yetkili sulh ceza hakimliğince verilen karar tarihinde,
idari para cezası kesinleşiyor.
Ödeme Süresi
İdari para cezaları, hususi kanunlarında belirtilen sürelerde, ödeme süresi düzenlenmemiş olan idari para cezaları, idari yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.
İndirim
İdari para cezasının ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, cezadan %25 oranında indirim yapılıyor. Ödeme süresi içinde idari para cezasının toplam %75’inin ödenmesi halinde indirim hakkından yararlanılabiliyor.
İndirimli olarak yapılan ceza ödemeleri için düzenlenecek makbuzda idari para cezası tutarı, indirim tutarı ve tahsilat tutarı ayrı ayrı gösterilmesi gerekiyor.
İdari para cezasının ödenmiş olması, idari yaptırım kararına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurmaya engel oluşturmuyor.
Ayrıca Cezaya muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının ödeme süresi içinde cezayı veren birimden, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilebiliyor.
Tahsil Zamanaşımı ve Ölüm Halinin Cezaya Etkisi
İdari para cezalarında tahsil zamanaşımı süreleri şu şekilde;
10.000 TL’den az olanlar için 3,
10.000 TL – 19.999 TL arasında olanlar için 4,
20.000 TL – 49.999 TL arasında olanlar için 5,
50.000 TL ve üzeri olanlar için 7,
Yıl olarak uygulanıyor. Zamanaşımı süresi, idari para cezasının kesinleştiği takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren işlemeye başlıyor.
Kişinin Ölümü
Cezaların şahsiliği ilkesi uyarınca, idari para cezasına muhatap olan gerçek kişinin ölümü halinde bu cezalar mirasçılarından takip edilmez ve cezaların tahsilinden vazgeçiliyor.
Tüzel Kişi
Tüzel kişi hakkında verilen idari para cezasının tüzel kişiliğin mal varlığından tahsil edilememesi durumunda, bu borcun ödenmesinden sorumlu olan gerçek kişi hakkında yapılan takip sürecinde bu kişinin ölmesi halinde, bu borç gerçek kişinin mirası reddetmemiş mirasçıları nezdinde takibe devam ediliyor.
Yürürlükten Kaldırılan Tebliğler
Aşağıdaki tebliğler yürürlükten kaldırıldı:
7/8/2004 tarihli ve 25546 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri No: 432).
20/5/2005 tarihli ve 25820 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri No: 435).
3/8/2005 tarihli ve 25895 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri No: 436).
12/5/2007 tarihli ve 26520 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri No: 442).
18/5/2007 tarihli ve 26526 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri No: 443).
21/7/2022 tarihli ve 31899 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 14).
Resmi Gazete için tıklayınız.