Orta Vadeli Plan 2024-2026 Resmi Gazetede Yayınlandı
Bugün yayınlanan Mükerrer Resmi Gazetede 7597 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yer aldı.
Karar ile 2024-2026 tarihlerini kapsayan Orta Vadeli Program onaylandı.
OVP’de küresel ve bölgesel ulusal ekonomik gelişmeler analiz ediliyor. Bu analizler çerçevesinde belirlenen makro ekonomik hedefler ile ekonomik ve sosyal alanlarda izlenecek politikalar kamuoyu ile paylaşılıyor. Bu yönüyle OVP, gerek kamu kesimi gerekse özel kesim için öngörülebilirliği artıran bir yol haritası niteliğinde.
OVP (2024-2026), hazırlanmakta olan On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028)’nın genel çerçevesiyle uyumulu olarak, makro ekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmeyi, yüksek katma değerli üretimi teşvik etmeyi, yeşil ve dijital dönüşüm odağıyla verimlilik ve ihracat artışı yoluyla büyümeyi ve cari işlemler dengesinde kalıcı iyileştirme sağlamayı, enflasyonu orta vadede tek haneye düşürmeyi, iş ve yatırım ortamının iyileştirmeyi ve afetlerle mücadele ederken mali disiplini korumayı esas alan politika zeminini tesis etmeyi amaçlıyor.
Programda Temel Amaçlar şu şekilde belirtiliyor;
OVP (2024-2026), Türkiye Yüzyılına girerken güçlü, istikrarlı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi tesis edecek sağlıklı bir makroekonomik çerçeveyle yapısal sorunların çözümüne yönelik politika önceliklerini ortaya koyduğu. İlgili tüm kesimlerle istişare içerisinde hazırlanan OVP’nin, yeni dönemde ekonomi politikalarında öngörülebilirliği artırarak, beklentilere yön vermesi ve yatırım ortamına önemli katkı sunması amaçlandığı belirtiliyor.
OVP’nin temel amaçlarından biri, iç ve dış dengenin sağlandığı istikrarlı bir büyüme ortamını sürdürürken enflasyonun dönem sonunda tek haneli seviyelere düşürülmesini sağlayarak refahı artırmak olduğu söyleniyor. Bu dönemde, yapısal dönüşümlerin yanı sıra sıkı parasal duruş ve mali disiplin temel makroekonomik politika araçları olacağı vurgulanıyor. Bu sayede, enflasyonla mücadele güçlendirilerek güven ve istikrar ortamı pekiştirileceği, istihdamı artıracak üretken yatırımlar için sağlıklı bir iş yapma zemini oluşturulacağı, yeşil ve dijital dönüşüm odağıyla üretim ve ihracatın teknoloji kompozisyonu iyileştirileceği belirtiliyor..
Program döneminde, fiyatlama davranışlarını etkileyerek iç talebi dengelemesi beklenen sıkı parasal duruş, enflasyonun arz yönlü nedenlerine yönelik yapısal politikalarla destekleneceği verilen bilgiler arasında. Girdi maliyetlerini düşürücü ve arzı artırıcı uygulamalar sürdürüleceği söyleniyor.
Türkiye’nin beşeri sermayesi başta olmak üzere finansal ve doğal kaynaklarının ekonomik aktivitede etkin ve verimli bir şekilde kullanımıyla potansiyel büyüme oranlarının artırılmasına odaklanılarak yeşil ve dijital dönüşümün getirdiği fırsatlara özel önem atfediliyor. Özellikle enerji, sanayi, ulaştırma ve tarım sektörlerinde bütünleşik ve çevre dostu politikalar benimsenerek sürdürülebilir, düşük emisyonlu, yüksek teknolojiye dayalı üretim teknikleriyle Türkiye’nin uluslararası rekabetçi konumu güçlendirileceğinin altı çiziliyor.
Gerek ithalat bağımlılığının azaltılması gerek üretim yapısının daha yüksek katma değer üretecek bir yapıya dönüşmesiyle birlikte cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşmenin sağlanması hedeflendiği belirtiliyor.
Yurt içi tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, sermaye piyasalarının geliştirilmesi yoluyla finansmana erişimin kolaylaştırılması, finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ve makroihtiyati tedbirlerde sadeleştirmeye gidilmesi suretiyle piyasa ekonomisiyle uyumlu şekilde finansal istikrarın desteklenmesi belirlenen amaçlar arasında sayılıyor.
Kamu harcamalarında depremlerin yaralarının sarılmasına ve afet risklerinin azaltılmasına öncelik verilecek, bu alanların dışındaki harcama kalemlerine azami tasarruf anlayışıyla yaklaşılacak, kamu maliyesinin konjonktürel dalgalanmalara karşı dayanıklılığını daha da artıracak mali alan oluşturulacağına dikkat çekiliyor.
Program döneminde deprem ve afet risklerine yönelik harcamalar hariç kamu açığının kademeli olarak azaltılması ve kamu mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi maliye politikasının temel amacı olacağı söyleniyor. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüme katkı sağlanması, gelir dağılımının iyileştirilmesi ve dezenflasyon sürecinde para politikasının desteklenmesi maliye politikasının öncelikleri arasında yer alacağı belirtiliyor.
Resmi Gazete için tıklayınız.