Yeşil Mutabakat Eylem Planı Faaliyet Raporu 2022 Yayımlandı
2021’de oluşturulan Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Türkiye’de sürdürülebilir büyüme ve kalkınmayı kapsayıcı bir şekilde sağlamayı, Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin yeşil dönüşümünü desteklemeyi, küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu güçlendirmeyi ve yeşil yatırımları Türkiye’ye çekmeyi hedefliyor.
Avrupa Birliği (AB) tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişiklikler başta olmak üzere dönüşüme uyum sağlamak ve riskleri fırsata çevirmek için hazırlanan eylem planı 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içeriyor.
Söz konusu dokuz başlık “Sınırda Karbon Düzenlemeleri”, Yeşil ve Döngüsel Ekonomi, “Yeşil Finansman”, “Temiz, Ekonomik ve Güvenli Enerji Arzı”, “Sürdürülebilir Tarım”, “Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım”, “İklim Değişikliği ile Mücadele”, “Diplomasi” ve “Avrupa Yeşil Mutabakatı Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Faaliyetleri” olarak sıralanıyor.
Eylem planı kapsamında yer alan başlıklarda kaydedilen gelişmeler ile birlikte kapsayıcı bir yeşil dönüşüm sağlanabilmesi için çalışılması gereken ilave alanlara yönelik ilgili kurum ve kuruluşların yürüttüğü çalışmalar da raporda yer alıyor.
Raporda Türkiye’nin sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil finansman, sürdürülebilir tarım ve akıllı ulaşım gibi alanlardaki çalışmalarına dair bilgiler yer alırken, AB ülkelerine yapılan ihracatın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payının yüzde 41,5 olması, özellikle çelik, çimento ve alüminyumda AB’nin önemli tedarikçileri arasında yer alması nedeniyle Türkiye’nin düzenlemeden oldukça fazla etkileneceği değerlendiriliyor.
Türkiye’nin sanayi sektörünün rekabet gücünü kısıtlamamak adına AB metodolojisi ile uyumlu bir ulusal Emisyon Ticaret Sistemi kurulması ve bu sistemden elde edilecek gelirlerin sanayinin yeşil dönüşümü, temiz enerji dönüşümü ve uyum önlemlerine aktarılması yönünde çalışmaların devam ettiğine dikkat çekiliyor.
Raporda ayrıca Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın hazırlandığı da belirtilerek, Proje kapsamında, Türkiye genelinde daha verimli kaynak ve atık yönetimine katkıda bulunan döngüsel ekonomiye geçişin teşvik edilmesi ve AB Döngüsel Ekonomi Modeli doğrultusunda Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçişte kurumsal ve teknik kapasitesinin güçlendirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor.
Rapor, Türkiye’nin yeşil ekonomiye geçişinde attığı adımları ve sürdürülebilir bir gelecek için yürüttüğü çalışmaları göstermesi açısından önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor.
Rapora ulaşmak için tıklayınız.