Kullanılmış Tarım Makinalarının İthalatında Yapılacak İşlemler
Yazıda, Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2023/5)’nin Ek 7’sinde yer alan 84.32, 84.33, 84.36 ve 87.01 tarife pozisyonlu kullanılmış tarım makinalarının ithalatında 1 Mart 2023 tarihine kadar uygunluk/uygunsuzluk yazısının istenmemesinin ilgili Bakanlığın talebine istinaden uygun görüldüğü belirtildi.
Bu kapsamda, birçok tarım makinası ithalatçısını temsilen Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğüne iletilen dilekçe çerçevesinde anılan uygulamaya ilişkin değişiklik önerilerinin ilgili Bakanlığa iletildiği ve alınan cevabi yazıda şu hususların belirtildiği aktarıldı.
• İlgili düzenlemenin amacının, kullanılmış tarım makinalarıyla toprak ve bitki artıkları taşınarak zararlı organizmaların Türkiye’ye bulaştırılabilme ve bitki sağlığı riski oluşturma ihtimali nedeniyle, bu tür makinaların ithalatı sırasında Bitki Sağlık Sertifikası (BSS) taşıması ve zirai karantina kontrolüne tabi tutulmasının sağlanması olduğu ifade edildi. Bu gerekliliğin başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere gelişmiş pek çok ülkede uygulandığı, getirilen bu düzenlemenin 01 Mart 2023 tarihinden itibaren uygulanacağı uluslararası IPPC temas noktalarına ve resmi otoritelerine duyurulduğu iletildi. Belirtilen gerekçelerle, ilgili firmanın uygulamanın kaldırılması ve konuyla ilgili (toprak ve bitki artıklarının temizliği vb.) işlemlerin sınırda yapılması talebinin yerinde bulunmadığı belirtildi.
• Uygunluk/uygunsuzluk aranmasına ilişkin uygulama tarihinin 01 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılması talebine ilişkin olarak, BSS tedarik edemeyen firmalar için sevkiyatın başlama tarihi 01 Mart 2023 tarihinden önce ise taşıma belgesini ibraz etmesi halinde BSS aranmadan giriş kapılarında bitki sağlığı kontrolleri (toprak, zararlı, bitki kalıntıları, tohum ve çoğalabilen diğer bitki parçaları kontrolü) yapılacağı, uygun bulunanların girişine izin verileceği vurgulandı. Taşıma belgesi tarihi 01 Mart 2023 ve daha sonrası olan sevkiyatlara BSS eşlik etmesi gerektiğinin altı çizilerek, BSS belgesi olmayan ürünler için sevkiyat kontrolü yapılmayacağı ve izin verilmeyeceği bildirildi.